Procesul de judecată afirmă că McDonald’s discriminează proprietarii de francize, de culoare neagră

McDonald’s Corp (MCD.N) a fost dat în judecată de 52 de foști proprietari de francize negri care acuză gigantul fast-food de discriminare rasială, dirijându-i către cartierele deprimate, pline de criminalitate și punându-i în funcțiune pentru a da faliment.

Într-o plângere care solicită despăgubiri de până la 1 miliard de dolari, reclamanții au spus că McDonald’s nu le-a oferit francizaților de culoare neagră locații profitabile de restaurante și oportunități de creștere în aceleași condiții ca francizații albi, refuzându-și angajamentul public față de diversitate și antreprenoriatul „negru”.

Plângerea a susținut că McDonald’s i-a pus pe reclamanți sub acordurile sale standard de franciză de 20 de ani cu magazine care necesită costuri ridicate de securitate și asigurare, și ale căror vânzări anuale medii de 2 milioane de dolari din 2011 până în 2016 erau cu 700.000 de dolari sub norma națională.

Falimentul a rezultat de multe ori, au spus acuzanții.

„Este plasarea sistematică în locații deficitare, deoarece sunt negri”, a declarat avocatul reclamanților, Jim Ferraro, într-un interviu telefonic.

„Veniturile la McDonald’s sunt guvernate de un singur lucru: locația”.

Reclamanții dau în judecată instanța federală din Chicago la cinci săptămâni după ce McDonald’s și-a actualizat valorile corporative, promițând un accent mai mare pe diversitate.

Directorul executiv Chris Kempczinski a declarat pentru CNBC în iunie că diversitatea este „extrem de importantă” și că trebuie să atingă „fiecare aspect” al afacerii sale.

De asemenea, el a apărat palmaresul McDonald’s, spunând că, compania din Chicago a „creat mai mulți milionari în comunitatea neagră decât probabil orice altă corporație de pe planetă, dar mai este de lucru”.

Ferraro a numit această afirmație „lături de porc”, susținând că numărul francizaților negri a scăzut la 186 de la 377 din 1998.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata