Procurorii au închis dosarul accidentului din Muntenegru soldat cu 19 decese

Totodată, din probatoriul administrat în cauză, respectiv procesul-verbal de cercetare din data de 12.12.2012 al Inspectoratului Teritorial de Muncă, s-a stabilit faptul că, întrucât cauza producerii accidentului de circulaţie din data de 23.06.2013 a fost nerespectarea de către George Ciobanu a vitezei maxime permise pe porţiunea respectivă de drum, în condiţiile unui carosabil umed, au fost încălcate prevederile art.22 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr.319/2006.

„Având în vedere împrejurările şi cauzele producerii evenimentului, în conformitate cu reglementările legislaţiei în vigoare privind securitatea şi sănătatea în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încadrat evenimentul la accident de muncă colectiv de circulaţie, declarându-se că Ciobanu George şi M.M. au suferit un accident de muncă mortal, iar M.D. a fost victima unui accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă”, mai spune Parchetul.

De asemenea, faţă de cele constatate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, s-a dispus clasarea cauzei faţă de reprezentanţii SC GTS SRL pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.349 din noul cod penal, având corespondent în art.37 din Legea nr.319/2006 abrogat prin Legea nr. 187/2012 de punere în aplicare a codului penal, deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală.

„Din verificările efectuate s-a constatat faptul că şoferul autocarului implicat în accident, Ciobanu George, avea un aviz medical din data de 23.10.2012, dar şi un aviz psihologic din data de 2.10.2012, documente medicale aflate la angajatorul S.C. ‘A.E.’ S.R.L. În ceea ce priveşte relaţiile comerciale între firmele implicate, în urma verificărilor efectuate s-a constat că relaţiile comerciale dintre SC ‘G.T.H.’ SRL şi SC ‘G.T.S.’ SRL, pe de o parte, şi SC ‘G.T.S.’ SRL şi SC ‘M.C.’ SRL, pe de altă parte, sunt înregistrate în evidenţele celor două societăţi, neevidenţiindu-se încălcări ale dispoziţiilor legale, astfel încât în cauză s-a dispus clasarea sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art.9 lit.a din Legea nr.241/2005 deoarece fapta nu există în materialitatea sa”, mai declară Parchetul General.

Pe 23 iunie, un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, în accident pierzându-şi viaţa 19 persoane, iar alte 29 au fost rănite.

Răniţii au fost aduşi în România pe 25 iunie 2013, cu două aeronave militare, fiind internaţi la spitalele Universitar, Floreasca, Elias şi Bagdasar-Arseni. Unul dintre şoferii autocarului – George Ciobanu – era angajat al Poliţiei Capitalei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata