Procurorul Remus Jurj din DIICOT, urmărit penal în dosarul lui Lucinschi şi Pricop

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Remus Jurj, procuror DIICOT, pentru complicitate la șantaj în dosarul în care a fost reținut Sergiu Lucinschi și în care este anchetat ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marți , Remus Jurj și Radu Pricop, avocat, sunt acuzați de complicitate la șantaj.

„În perioada decembrie 2014 — martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea suspecților Radu Pricop și Remus Jurj, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă). De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în aceeasi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu valoarea sumei respective, Lucinschi a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

„În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. La 17 martie, pentru acest „ajutor”, Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal lui Lucinschi suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la 24 decembrie 2015″, au mai constatat procurorii.

Anchetatorii susțin că Radu Pricop l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Lucinschi, prin redactarea, în 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4 milioane euro către omul de afaceri, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.

Remus Jurj, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe același om de afaceri, printre care și cauza anterior menționată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant, pe Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor. Astfel, la 19 februarie, Jurj a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia”, se mai spune în comunicat.

DNA menționează că ulterior, la 6 martie, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, Remus Jurj, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

„Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și Lucinschi, cu privire la acceptul de a-i remite banii„, au mai reținut anchetatorii.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata