Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Banci din ASE, trimis în judecată pentru că a luat mită de la studenţi

29

Prodecanul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Studii Economice, Iuliu Cosmin Șerbănescu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în stare de arest preventiv, el fiind acuzat de luare de mită (42 de fapte) și trafic de influență (2 fapte).

În același dosar au fost trimișe în judecată alte opt persoane, studenți sau masteranzi de la ASE, acuzate că l-au mituit pe prodecan — Ionuț Daniel Mihăilescu, Rami Bayassi, Georgiana Gabriela Popa, Anda Roxana Ruta, Alexandru Scutaru, Andreea Crișan (dare de mită), respectiv Elena Emilia Stoichiță (dare de mită și cumpărare de influență) și Nicoleta Parașchiv (cumpărare de influență).

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Iuliu Cosmin Șerbănescu, conferențiar universitar doctor, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări și reasigurări la Facultatea de Finanțe-Bănci, în perioada ianuarie 2012 — mai 2014, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 500 de lei și 500 de euro, de la studenți sau masteranzi ai FFABBV, oferind în schimb lucrări de licență sau lucrări de disertație, gata elaborate, în formă digitală.

De asemenea, Iuliu Cosmin Șerbănescu i-a asigurat pe studenți că, în calitate de membru și al comisiei de licență/coordonator al lucrării de disertație, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licență/master.

Procurorii arată că Iuliu Cosmin Șerbănescu a primit de la Nicolata Parașchiv suma de 400 de lei, în schimbul căreia i-a oferit acesteia lucrarea de licență gata elaborată, acceptând totodată să-și traficheze influența prin intervenție pe lângă profesorul scriptic coordonator al lucrărilor de licență oferite și membru al comisiei de examinare, pentru a-i asigura studentei promovarea examenului de susținere a lucrării de licență.

Prodecanul a primit și de la Elena Stoichiță suma de 200 de euro și 200 de lei, pentru a-și trafica influența, prin intervenție pe lângă cadrele didactice, pentru a-i asigura studentei promovarea unor examene de an ce au avut loc/urmează a se susține.

Sumele de bani obținute de prodecanul Iuliu Cosmin Șerbănescu din comiterea celor 42 de infracțiuni de luare de mită, respectiv 9.730 euro, 1.525 lei și 1.300 USD, urmează a fi confiscate.

Prin ordonanța din data de 21 iulie 2014, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 650 euro, ridicată cu prilejul percheziției domiciliare efectuate la locuința prodecanului, precum și asupra apartamentului acestuia.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News