Producătorii agricoli se întâlnesc joi, 13 mai, cu şefii de la Finanţe şi Agricultură

Reprezentanţii Federaţiei Agrostar şi cei ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) se întâlnesc joi, 13 mai, cu ministrul Finanţelor Publice, Sebastin Vlădescu şi cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, discuţiile fiind axate pe lista de revendicări care a stat la baza acţiunii de protest din data de 11 mai 2010.

Printre revendicările agriculturilor se numără:

  • promovarea măsurilor pentru acordarea de ajutoare de stat pentru toţi agricultorii fără discriminare,
  • promovarea legislaţiei care să ducă la diminuarea ponderii ‘pieţei negre’ a produselor agroalimentare, odată cu apariţia unei legislaţii care să reglementeze funcţionarea pieţei produselor agricole şi
  • punerea în practică a hotărârii guvernului privind reducerea accizei la motorina folosită în agricultură.

MADR a precizat recent într-un comunicat de presă că toate categoriile de beneficiari ai ajutoarelor de stat din agricultură sunt stabilite fără discriminare, cerinţa minimală fiind ca producătorii agricoli să fie persoane fizice autorizate conform OUG nr.44/2008, precizează un comunicat al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„MADR nu poate fi acuzat, în niciun caz, de discriminare în acordarea ajutoarelor de stat.

Aşa cum este cunoscut deja de cei interesaţi, măsurile financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat care se acordă în agricultură începând cu anul 2010 sunt statuate prin OUG nr.14/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.74/2010. Articolul 3 al acestui act normativ prevede, clar, categoriile de beneficiari ai ajutoarelor de stat.

Toate categoriile de beneficiari sunt stabilite fără discriminare, cerinţa minimală fiind ca producătorii agricoli să fie persoane fizice autorizate conform OUG nr.44/2008”, se arată în comunicatul MADR.

În ceea ce priveşte diminuarea ponderii ‘pieţei negre’ şi reglementarea pieţei produselor agroalimentare prin prevederi legale noi, MADR precizează că în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare, atât structurile centrale cât şi cele teritoriale cu atribuţii în domeniu desfăşoară acţiuni permanente de control şi verificare a operatorilor economici de pe întreaga filieră de produs (producător-depozitar-comerciant-procesator).

În perioada următoare, vor fi intensificate aceste acţiuni de control şi verificare a operatorilor economici.

Totodată, MADR şi Ministerul Finanţelor Publice au avut discuţii, de la începutul anului, pentru a identifica soluţii şi măsuri în scopul diminuării evaziunii fiscale şi funcţionării în condiţii optime a pieţei.

„Au fost identificate o serie de măsuri, însă aşteptăm şi propuneri concrete de modificare a legislaţiei din partea asociaţiilor de producători. Pe parcursul elaborării legislaţiei necesare, vor fi consultaţi toţi partenerii sociali astfel încât, în final, să fie adoptat un act normativ funcţional şi eficient”, se mai arată în comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata