Producătorii de ţigarete amendează proiectul de ordonanţă privind transpunerea Directivei tutunului

Prevederile din Proiectul de Ordonanţă pentru transpunerea Directivei tutunului deschid calea unor reglementări excesive, generatoare de prejudicii extreme, precum atingeri grave ale drepturilor de proprietate intelectuală ale titularilor de mărci sau afectarea drastică a concurenţei, şi sporesc incertitudinile pieţei legale, atrag atenţia reprezentanţii JTI, unul dintre cei mai importanţi producători de ţigarete din România, într-un comunicat de presă, transmis, miercuri.

‘(…) textul proiectului de ordonanţă permite Ministerului Sănătăţii să decidă, prin Ordin, în privinţa standardizării pachetelor produselor din tutun (aşa-numitele pachete generice, ca în Australia) măsură echivalentă confiscării mărcilor. Subliniem că, din perspectiva ierarhiei actelor normative şi a tehnicii legislative, un ordin nu poate modifica o lege, acest lucru putându-se face numai printr-un act normativ cu rang de lege. Atragem atenţia asupra depăşirii obligaţiei de transpunere a Directivei, aceasta stabilind că un stat membru ‘poate’ adopta măsuri suplimentare, fără a institui obligativitatea în acest sens. În plus, în ţările unde astfel de măsuri extreme au fost avute în vedere (Marea Britanie, Irlanda), propunerile au fost adoptate nu prin legislaţie secundară (ordin de ministru), ci au trecut printr-un proces legislativ firesc, dată fiind complexitatea implicaţiilor unor astfel de reglementări (…) Această prevedere deschide calea unor reglementări excesive, generatoare de prejudicii extreme,  precum atingeri grave ale drepturilor de proprietate intelectuală ale titularilor de mărci, afectarea drastică a concurenţei, a libertăţii economice şi investiţiilor străine, lăsate astfel la discreţia unui minister şi sporind şi mai mult incertitudinile pieţei legale, putând genera o nouă schimbare a pachetelor în viitorul apropiat‘, notează sursa citată.

Potrivit producătorului de ţigarete ‘o chestiune elementară, neclarificată de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, este cu ce culoare trebuie tipărite textele avertismentelor de sănătate: cu alb, sau cu alb şi roşu?’.

‘Acest aspect nu a fost lămurit nici în cadrul şedinţelor publice din comisiile de specialitate ale Senatului, nici ca urmare a adreselor trimise ministerului. În fişierele transmise producătorilor de către Ministerul Sănătăţii la începutul lunii februarie, textul este alb pe fond negru (în conformitate cu Decizia Comisiei 2015/1842), iar în Anexa la Proiectul Legii de transpunere/Proiectul Ordonanţei de urgenţă, textul este scris cu alb şi roşu (conform Directivei delegate 109/2014/UE). În aceste condiţii, JTI solicită acordarea unei perioade de tranziţie pentru conformarea producţiei la noile cerinţe, prin prevederea unui termen de intrare în vigoare rezonabil, ulterior publicării Normelor de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă, şi a unor dispoziţii tranzitorii care să permită continuarea producţiei conform actualei legi până la data intrării în vigoare a noului act normativ, luând în considerare că modificarea ambalajelor, tipărirea acestora de către furnizori şi adaptarea tehnologică a producţiei pentru piaţa locală nu se poate face peste noapte’, atenţionează reprezentanţii JTI.

În plus, JTI consideră că iniţierea unei Ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea Directivei tutunului s-a realizat în ciuda faptului că ‘un Proiect de lege identic a fost votat ieri (marţi, 7 iunie 2016, n.r.) de Senat’.

‘Proiectul de Ordonanţă de urgenţă prevede intrarea în vigoare şi conformarea producţiei la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, Normele de aplicare urmând să fie adoptate în termen de 30 de zile de la această dată. Rezultă că trecerea la noile cerinţe de producţie ar trebui făcută intempestiv, la data publicării Ordonanţei, dată care nu poate fi anticipată, fără şansa finalizării activităţilor necesare noii producţii (introducerea în procesul de fabricaţie a noilor materiale şi echipamente). În plus, între data intrării în vigoare, astfel cum este prevăzută de Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, şi apariţia Normelor, producţia va fi blocată, nemaiputând produce conform actualelor prevederi ale legii şi necunoscând conţinutul Normelor de aplicare’, conform sursei citate.

Oficialii companiei susţin, totodată, că au atras atenţia Guvernului cu privire la consecinţele întârzierii procesului de transpunere a Directivei tutunului.

‘În multiple rânduri, am atras atenţia Guvernului cu privire la consecinţele întârzierii procesului de transpunere a Directivei, iar în februarie 2016 am solicitat adoptarea proiectului de transpunere prin Ordonanţă de urgenţă, pentru a avea timp de conformare a producţiei şi a evita blocarea funcţionării unui sector economic cu o contribuţie importantă la bugetul de stat. Guvernul a refuzat la momentul respectiv orice dialog cu producătorii legali, iar solicitările nu au primit nici măcar un răspuns formal. Reamintim că Ministerul Sănătăţii informa în august 2015, că ‘şi-a asumat promovarea legii de transpunere spre adoptare de către Executiv până cel târziu pe 15 octombrie 2015′, însă proiectul a fost publicat spre dezbatere publică abia pe 29 decembrie 2015, iar în Senatul României a ajuns pe 4 martie a.c., cu cinci luni întârziere’, se arată în comunicatul citat.

JTI activează pe piaţa din România de 23 de ani, aflându-se în top zece mari contribuabili. Compania deţine importante capacităţi de producţie şi are peste 1.000 de angajaţi, fiind prima multinaţională de ţigarete care a investit în ţara noastră. JTI a plătit, anul trecut, la buget aproximativ 800 milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata