Producătorii îndeamnă FTC să lupte împotriva hotărârii Qualcomm

Un grup de producători de mașini și firme de tehnologie solicită autorităților de reglementare din SUA să ia măsuri suplimentare împotriva producătorului de cipuri Qualcomm cu privire la practicile sale de vânzare.

Tesla, Ford, Honda, Daimler, Intel și MediaTek au solicitat Comisiei pentru comerț federal (FTC) să lupte împotriva unei hotărâri judecătorești recente în favoarea Qualcomm.

Qualcomm are o practică de a solicita clienților să semneze acorduri de licență de brevet înainte de a le vinde chip-uri.

Astfel de practici au atras acuzații că firma inhibă concurența.

Qualcomm, cel mai mare producător mondial de cipuri de telefonie mobilă, a contestat aceste afirmații.

BBC s-a apropiat de firmă pentru a comenta comunicatul producătorilor de automobile.

În ianuarie 2017, FTC a introdus o plângere împotriva lui Qualcomm în curtea districtului federal, acuzând-o că a folosit „tactici anticoncurențiale” pentru a menține un monopol în furnizarea de semiconductoare pentru telefoane mobile și alte produse.

FTC a declarat la acea vreme că, „comportamentul anticoncurențial” al Qualcomm a dus la abandonarea standardului WiMax pentru 4G, în timp ce LTE a devenit adoptat de industria mobilă globală.

Autoritatea americană de reglementare a comerțului a subliniat că practicile Qualcomm au afectat atât „concurența, cât și consumatorii” și a însemnat că producătorii de telefoane mobile ca Apple trebuiau să plătească prețuri mai mari pentru cipurile Qualcomm.

În mai 2019, un judecător al districtului american s-a confruntat cu FTC și a decis că, Qualcomm va trebui să își schimbe practicile de licențiere în privința brevetelor, însă la începutul acestei luni, câțiva judecători de la Curtea de Apel din Circuitul al nouălea au inversat decizia.

„Dacă li se permite să continue în această direcție, decizia comisiei ar putea destabiliza ecosistemul de standarde prin încurajarea abuzului de putere de piață dobândită prin stabilirea colaborării standardelor”, au scris grupul companiilor auto și firmele tehnologice în scrisoarea lor.

De asemenea, Apple a dat în judecată Qualcomm în ianuarie 2017 și i-a acuzat că au reprezentat o supraîncărcare pentru tehnologia sa, iar Qualcomm a acționat în judecată, susținând că Apple i-a furat secretele comerciale, printre altele.

În cele din urmă, ambele firme au soluționat toate procesele în aprilie 2019.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata