Producătorii moldoveni de legume şi fructe şi-ar putea exporta producţia în România

Intenţia producătorilor moldoveni de legume şi fructe de a-şi redirecţiona exporturile spre România va fi analizată luni (30 august 2010) de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării şi Rurale, Adrian Rădulescu, împreună cu oficiali ai ministerului de resort din Republica Moldova.

Negocierile vor avea loc la Iaşi, după ce Moscova a impus restricţii dure companiilor din Republica Moldova, care exportau pe piaţa rusească. Potrivit ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, România poate veni în sprijinul Moldovei, importând fructe şi legume proaspete din ţara vecină, în condiţiile în cea mai mare parte a consumului intern de legume şi fructe este asigurat de pe piaţa externă.

„În urma deciziei Rusiei de a interzice sau de a bloca importurile de fructe şi legume din Republica Moldova, ei au rămas fără debuşeu la această producţie, care este perisabilă şi care, dacă nu găseşti rapid o soluţie să o desfaci, practic se distruge.
Având în vedere că România este un importator de fructe şi legume, considerăm că trebuie să găsim o posibilitate să dezvoltăm relaţiile pe acest sector, ajutând, în acelaşi timp, şi Republica Moldova, dar aducând şi fructe şi legume proaspete pe piaţa românească şi pe piaţa europeană, Romania fiind parte a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, pentru postul public de radio.

Acesta a mai precizat că la ora actuală au avut loc discuţii pe acestă temă cu reprezentanţi ai mai multor actori pe filiera legume-fructe. „Există o nevoie de legume pe piaţa românească, în special în cantităţi mari, pentru că ne adresăm pieţei de desfacere retail, adică supermarketurilor”, a adăugat Dumitru.
România importă anual legume de aproape 5 ori mai mult decât exportă, numai în 2009 importurile de legume cifrându-se la 153.116 tone, în timp ce exporturile au totalizat 31.776 tone. În cazul fructelor, importurile au fost anul trecut de 77.784 tone, iar exporturile de 14.740 tone, cu toate că aceste date sunt contabilizate şi cantităţile de fructe care nu se produc în România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata