Producătorii români de hrană tradiţională au fascinat Bulgaria

Brânză de burduf, caşcaval, păstrăv afumat, zacuscă de vinete, dulceaţă de zmeură, miere de păpădie. Acestea sunt doar mică parte din produsele naturale şi gustoase expuse de cei 30 participanţi români care participă în prima întâlnire a reţelei Terra Madre din Peninsula Balcanică ce are loc în capitala bulgară Sofia în perioada 16-18 iulie 2010.

În primele două zile, mii de bulgari au vizitat târgul produselor alimentare tradiţionale din Balcani şi au rămas fascinaţi de savoarea mâncărurilor oferite de producătorii din ţările din regiune. Datorită numărului semnificativ de participanţi, standul României – care este printre cele mai mari – a provocat un interes sporit printre vizitatorii care au rămas foarte mulţumiţi de calitatea produselor expuse.

Terra Madre este întâlnirea mondială a comunităţilor hranei lansată de Slow Food în 2004 la Torino (Italia).

Ea reuneşte fermieri locali şi producători de produse alimentare tradiţionale, precum şi bucătari, specialişti din mediul academic şi reprezentanţi ai tinerei generaţii. Terra Madre Balcani 2010 este o primă asemenea întâlnire care reuneşte comunităţile hranei din mai multe ţări ale aceleiaşi regiuni.

Sistemul industrial de hrană a eşuat, a declarat Paolo di Croce, secretarul general al asociaţiei Slow Food, la deschiderea forumului.

Di Croce a subliniat că viitorul aparţine hranei produse în mod tradiţional. Statistica arată că fermierii devin din ce în ce mai puţini şi sunt plătiţi din ce în ce mai prost pentru munca lor, în timp ce preţurile alimentelor cresc permanent, a spus el.

Această tendinţă trebuie schimbată, crede di Croce, care reprezintă o organizaţie care luptă pentru un mod de viaţă sănătos prin hrana tradiţională. El a subliniat că peste un miliard de oameni din întreagă lume suferă de foame, în timp ce peste două milioane de locuitori ai Statelor Unite au probleme de sănătate din cauza hranei nesănătoase. În opinia sa, vina pentru această situaţie o poartă industria fast food şi sistemul industrial de hrană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata