Producerea şi desfacerea mărfii de contrabandă ar putea fi sancţionate cu până la şapte ani închisoare

7

Deţinerea, producerea, transportul, depozitarea şi vânzarea bunurilor care provin din contrabandă, cunoscând că marfa ar trebui plasată sub regim vamal, ar putea fi pedepsite cu închisoare de la doi la şapte ani, conform proiectului ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Textul a fost publicat miercuri, 19 mai, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, fiind supus dezbaterii publice pentru o perioadă de zece zile.

Astfel, potrivit modificărilor propuse la Legea 86/2006 privind Codul vamal, constituie contrabandă şi se pedepsesc închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea unor drepturi:

  • colectarea,
  • deţinerea,
  • producerea,
  • transportul,
  • preluarea,
  • depozitarea,
  • predarea,
  • desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal,

cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

De asemenea, organele competente ar urma să creeze o bază de date comună pentru implementarea contravenţiilor la regimul vamal, în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, în termen de 30 de zile de la încheierea unui protocol în acest sens.

Potrivit altor modificări propuse la Legea 86/2006 privind Codul vamal, constituie infracţiune de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea unor drepturi introducerea sau scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mare de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.

Proiectul actului normativ mai prevede a fi pedepsită într-o manieră similară introducerea sau scoaterea din ţară, de două ori în decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mică de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mică de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.

Aceeaşi pedeapsă ar urma să se aplice pentru înstrăinarea sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal.

În acest fel ar urma să fie modifică forma actuală a Legii 86/2006, potrivit căreia se pedepseşte sustragerea de la control vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei.

Conform unei alte propuneri de modificare a legii, ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani împiedicarea, sub orice formă, a organelor de poliţie judiciară şi a organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a controla mijloacele de transport în orice locuri unde pot fi depozitate sau ascunse bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal.

În acest sens, personalul de deservire al mijloacelor de transport şi conducătorii autovehiculelor ar urma să fie obligaţi să facă accesibile controlului locurile indicate de către autorităţi. În cazul în care vor refuza, operaţiunea va fi realizată direct de organele competente.

Totodată, persoanele fizice care trec frontiera şi nu declară în scris, la autoritatea vamală, numerarul în valută sau în moneda naţională care depăşeşte limita de 10.000 euro, aflat asupra lor, săvârşesc o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea unor drepturi.

Suma respectivă nedeclarată în scris care depăşeşte limita de 10.000 euro se va confisca.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News