România nu a scăpat de recesiune. PIB-ul, în cădere liberă

– Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), produsul intern brut (PIB) din trimestrul întâi 2010 s-a redus cu 2,6% faţă de perioada similară din 2009 şi cu 0,3% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Produsul Intern Brut din primul trimestru al anului 2010 s-a redus cu 0,3 la sută în termeni reali, faţă de cel înregistrat în ultimul trimestru din 2009.

Potrivit reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional, România va avea o creştere zero, sau chiar negativă, în 2010.

‘România va avea o creştere zero sau chiar negativă în 2010, iar fără măsuri deficitul public ar putea fi de 9,1 la sută şi va deveni nesustenabil. Am convenit un deficit de 6,8 la sută din PIB’, a declarat, luni, şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, la încheierea misiunii de evaluare de la Bucureşti.

Creşterea economică a României din 2010 a fost revizuită în jos de către FMI, de la 1,3 la sută la finele lunii martie, la 0,8 la sută la mijlocul lui aprilie şi la minus 0,5, până la 0 la sută, la finele misiunii de evaluare, din 10 mai.

‘Relansarea s-a lăsat aşteptată din cauza creşterii lente a partenerilor economici ai României, dar şi din cauza scăderii cererii interne’, a explicat Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI a mai declarat că recuperarea lentă a afectat conturile fiscale şi a determinat presiuni fiscale, chiar dacă ţintele din Acordul Stand-by au fost atinse în primul trimestru al anului în curs.

Datele revizuite ale INS privind PIB-ul pe 2009 arătau o scădere economică de 7,1 la sută faţă de 2008 şi un PIB de 491,273 miliarde lei în preţuri curente.

În aceste condiţii, deficitul bugetar al României înregistrat în 2009 este de 7,4 la sută din PIB. Produsul Intern Brut estimat de MFP pentru bugetul public era de 505,503 miliarde de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata