Profesorii au dat startul protestelor din luna mai

Circa 200 de salariaţi din învăţământ au pichetat marţi, 11 mai, între orele 10,30-12,30, sediul Parlamentului, protestând faţă de intenţia Guvernului de a reduce salariile în sectorul bugetar cu 25 % începând cu data de 1 iunie 2010, măsură care va avea efecte devastatoare asupra salariaţilor din învăţământ.

Acţiunea de protest este organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’.

Reprezentanţii FSLI, FSI ‘Spiru Haret’, FEN şi FNS ‘Alma Mater’ reamintesc guvernanţilor, prin această formă de protest, problemele cu care se confruntă învăţământul românesc.

Potrivit acestora, sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010, iar prin Ordonanţa nr. 114/2009 vor fi reduse circa 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus circa 18.000 de posturi.

De asemenea, sindicaliştii din învăţământ protestează deoarece Guvernul Boc a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori, iar conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, instigând ordonatorii de credite la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009, din cauza apariţiei de discriminări în ceea ce priveşte încadrarea şi salarizarea unor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar, din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a O.M.E.C.T.S. nr. 3235/2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar.

Protestele vizează şi neplata în primele trei luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi a sporului pentru condiţii grele de muncă, reglementate de Legea-cadru nr. 330/2009, blocarea posturilor didactice şi nedidactice, precum şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior va conduce la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional, datorită îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat.

‘Protestăm şi faţă de faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de MECTS Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine prevederi care afectează direct salariaţii din învăţământ, respectiv: desfiinţarea titularizării în sistem, componenţa Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie (cum ar fi reducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I), imposibilitatea negocierii de drepturi (altele decât cele salariale) prin contractele colective de muncă etc’, a declarat Aurel Cornea, preşedinte al FSLI.

Întrucât niciuna dintre revendicările sindicaliştilor nu au fost soluţionate, Conducerile celor patru federaţii au hotărât continuarea acţiunilor de protest conform calendarului stabilit de comun acord.Astfel, după greva de avertisment din 20 aprilie, urmează acţiunile de pichetare a Parlamentului pînă pe data de 20 mai, în fiecare zi lucrătoare cu circa 300 de sindicaliştii. Pe 19 mai, sindicaliştii din învăţământ vor participa la mitingul Confederaţiilor sindicale ce va fi organizat în piaţa Victoriei din Bucureşti.

La începutul acestei luni, o delegaţie formată din reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ au depus o plângere la forurile internaţionale pentru încălcarea constantă de către guvernanţi a regulilor şi dispoziţiilor naţionale şi internaţionale privind dialogul social şi pentru neexecutarea sentinţelor judecătoreşti.

În cazul în care problemele cu care se confruntă salariaţii din îvăţământ vor fi tratate, în continuare, cu indiferenţă de Guvernul României şi de către reprezentanţii MECTS, sindicaliştii avertizează că, nu se va încheia situaţia şcolară, nu se vor desfăşura examenele cu verificare pe parcurs din universităţi şi se va declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata