Profetul crizei: intrăm în a doua fază a crizei financiare mondiale

– Criza datoriilor din Europa reprezinta a doua faza a crizei financiare mondiale, iar planurile de austritate avute in vedere pentru reducerea deficitelor pot pune bazele unei noi recesiuni, apreciaza Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, citat de publicatia Le Temps.

.
„Prin criza datoriilor din Europa intram in a doua faza a crizei financiare mondiale. Bineinteles, problema deficitului se poate rezolva pe parcursul timpului, insa, pana atunci, statele vor fi blestemate daca ataca si stigmanizate daca nu o fac”, a afirmat Roubini.

Tarile a caror politica monetara este orchestrata de Banca Centrala Europeana nu-si pot „monetiza” datoriile, adica nu pot tipari bani pentru plata imprumuturilor, asa cum face SUA, a adaugat el.

Alternativa ar fi cresterea impozitelor si reducerea cheltuielilor publice, insa aceste masuri aduc, in cel mai bun caz, o revenire economica anemica, in forma de „U”, cel mai pesimist scenariu fiind reintrarea in recesiune.

Totodata, Roubini pune sub semnul indoielii capacitatea Greciei de a implementa programele de austritate promise, din cauza lipsei de determinare a autoritatilor, pe fondul protestelor populatiei.

„Solutia (problemelor zonei euro – n.r.) va veni prin punerea in aplicare a unor reforme structurale, insa rezultatul acestora se va face simtit dupa mai multi ani. Singurele optiuni ramase sunt iesirea statelor mai slabe din uniunea monetara sau deprecierea voita a euro„, a precizat economistul.

El preconizeaza ca euro se va deprecia sub paritate in raport cu dolarul, probabil incepand cu anul viitor.

Roubini este unul dintre putinii economisti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale in urma prabusirii pietei ipotecare din Statele Unite.

Realitatea.net

Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    VAI CE NE ASTEAPA.SI MULTI VEDEAU IN CAPITALISM SOLUTIA SALVATOARE PENTRU OMENIRE FATA DE SOCIALISM.O MINCIUNA SCUNTATA CE O SIMTIM IN VIATA NOASTRA.CAPITALISMUL ESTE UN CURCUBEU FRUMOS DAR NU O POATE PALPA NUMAI CEI BOGATI PRIN SMECHERI, SI MINCIUNA SI INBOGATIRE PRIN EXPLOATAREA CELOR SARACI.

  2. Lorenzo spune

    Nu capitalismul a dus la criza asta ci firea omului.Uita-te la china care este prospera in anii astia dupa ce a adoptat o liberalizare a economiei si a incurajat investitiile straine.Si asta dupa ce chinezii s-au zbatut in anii de comunism absolutist de cateva decenii in cea mai crunta saracie.Noi romanii nu stim sa ne vindem pielea.Nu suntem obisnuiti cu traiul imbelsugat de aceea ne multumim cu putinul pe care il putem obtine la un moment dat.Si inca ceva.In SUA sunt multi oameni care se ofera voluntari pentru anumite munci in folosul comunitatii.Stiu ca si in comunism se obisnuia munca voluntara insa majoritatea erau luati cu „japca”.In SUA oamenii chiar se ofera voluntari pentru asemenea munci.Si culmea este ca nu sunt din cei bogati.Deci nu de oranduirea sociala este vorba, ci de calitatea generatiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata