Programul „Prima Casă” ar putea fi reluat în 2010

“Dat fiind ca bancile au subscris oferte de un miliard si jumatate de euro, fata de un miliard, cât permite programul “Prima Casa”, cred ca ar fi posibil ca in anul viitor sa reluam acest program, chiar la un nivel superior fata de cel din 2009.

Ideea acestui program a fost de a construi case noi, dar aria sa a fost extinsa si la locuinte existente.

Având in vedere interesul manifestat pentru “Prima Casa”, in functie de nivelul garantiilor care vor putea fi asigurate de stat, o tema noua care ar putea fi studiata, in afara acestui program, ar fi constructia de locuinte sociale.

Dar aceasta este o cu totul alta idee”, a declarat vineri ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita.

Citeste si:  Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte "evidenţierea bacşişului" pe bonul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial

Posibilitatea continuarii programului “Prima Casa” si in 2010 a fost sustinuta si de Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor, care a spus: “Pe mine nu ma surprinde suprasubscrierea in cadrul programului “Prima Casa”.

Ma asteptam ca bancile, mai ales cele mari, sa depuna oferte in partea a doua a zilei. Probabil ca a fost si o tehnica din partea lor, pentru ca se stia ca in cazul unei suprasubscrieri se va face o redistribuire.

În actuala situatie, urmeaza ca, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, sa facem o verificare a ofertelor pentru a stabili eligibilitatea lor, pentru ca mai sunt interpretari diferite si exprimari care trebuie aduse la unison. Apoi, se va face o redistribuire a ofertelor, pe principiul pro rata.

Citeste si:  Planificarea financiară inteligentă, o realitate pentru fiecare

Asta inseamna ca daca o banca a oferit 100 de milioane, din cele 1,4 miliarde subscrise, se calculeaza procentul respectiv, care se aplica la un miliard si rezulta cota respectivei banci.

Cea mai mare cota o va avea BCR-ul, care va avea o oferta finala de peste 300 de milioane de euro.

Conform legii, anul acesta avem repartizat un miliard dar, impreuna cu ministrii responsabili, am analizat posibilitatea ca, daca programul va fi un succes, sa solicitam si la anul repartizarea unei sume pentru continuarea programului “Prima Casa”.

Dar, pâna atunci, trebuie sa vedem daca interesul bancilor, materializat prin aceasta suprasubscriere, se va materializa si intr-un numar corespunzator de clienti efectivi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner