Programul „Prima Casă”, în blocaj total

„Prima Casă” este blocată la „Monitorul Oficial”, băncile evitând să dea aprobarea finală pe dosarele de credit deja depuse sau în curs de analiză până când nu se va lămuri problema modificărilor privind convenţia care trebuie încheiată cu Fondul Naţional de Garantare.

Anunţată în cursul săptămânii trecute, ordonanţa de guvern care ar fi urmat să rezolve problemele de parcurs ale „Primei Case” nu a fost publicată până în acest moment în „Monitorul Oficial”.

Într-o încercare aproape disperată de a debloca situaţia, săptămâna trecută, mai exact pe 22 iulie, guvernul a modificat convenţia, anunţând că lucrurile s-au rezolvat.

Guvernul a adoptat modificările legislative necesare ce vor permite dezvoltatorilor imobiliari care au construit locuinţe pe credite ipotecare să poată intra în Programul Prima Casă”, a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

În urmă cu aproape 3 săptămâni, respectiv la data de 9 iulie a.c., purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, afirma despre „Prima Casă”: „Comisia este în contact cu autorităţile române, solicitând mai multe informaţii”.

Cu sau fără legătură cu investigaţiile Comisiei Europene, noul text al convenţiei nu a fost încă publicat, la aproape  o săptămână de la renegocierea sa.

La rândul său, Cristian Marin, şeful Serviciului de Comunicare şi Relaţii Publice al Ministerului Finanţelor susţine că textul convenţiei ar urma să fie publicat în „Monitorul Oficial” „azi, mâine”. Oricum, astăzi nu a fost publicat, după cum rezultă din cuprinsul „Monitorului Oficial”.

Cea mai mare problemă rezultată din tergiversarea publicării convenţiei o reprezintă blocarea procesului de acordare a creditelor la băncile care deja au semnat vechea convenţie şi amânarea intrării în program a băncilor care nu au semnat convenţia.

Sursa: Capital

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata