Programul RoboBraille care traduce orice document în limbaj pentru nevăzători a fost lansat în premieră la Cluj

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca a lansat în premieră naţională, miercuri, programul RoboBraille, împreună cu o fundaţie parteneră din Danemarca.

Acest program va permite tuturor persoanelor cu deficienţe de vedere din ţară să acceseze orice fel de document de pe internet, care va fi convertit de program într-un format accesibil acestora.

Practic, persoanele cu deficienţe de vedere aveau până în prezent la dispoziţie programele de sinteză vocală pentru comunicarea cu un computer, inclusiv pentru a accesa o pagină de internet, însă nu puteau vizualiza informaţiile găsite.

RoboBraille este un program ce funcţionează online şi care poate converti informaţia pe care o primeşte în documente braille, care apoi pot fi printate, sau în fişiere audio.

„Pentru noi este un lucru extrem de important pentru că până acum foarte multe documente nu erau accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere. Datorită acestui program şi colaboratorilor noştri danezi acest lucru este posibil acum. Programul este util în toate activităţile, de la o informaţie care îţi e utilă, să zicem, la bucătărie, cum ar fi o reţetă, până la un proiect de cercetare. Persoana nevăzătoare accesează vocal internetul pentru a cere o informaţie anume, care apoi este trimisă la centrul din Danemarca prin e-mail şi se întoarce apoi în formatul în care doreşti tu să vină”, a explicat, la lansarea programului RoboBraille, directoarea Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, Roxana Țicher.

Clujul este primul centru din ţară în care a fost lansat acest program, dar el va putea fi folosit gratuit de către toate persoanele cu deficienţe de vedere din România, fie ele adulţi sau copii. Accesul la programul RoboBraille este gratuit şi poate fi descărcat de la adresa www.robobraille.org.

Echipa din Danemarca, unde se află centrul în care se face convertirea informaţiilor în limbaj braille sau audio, s-a ocupat de adaptarea programului la limba română, pentru ca să poată fi folosit în ţara noastră.

„Este vorba despre o donaţie a Asociaţiei Velux. Cu ajutorul partenerilor noştri am adaptat programul la limba română. Este un serviciu gratuit astfel încât toţi cei care au nevoi speciale să îl poată utiliza. Am ales Clujul pentru că am avut aici un parteneriat foarte bun în şcoala de nevăzători care este foarte activă în tot ceea ce face”, a declarat Tanja Stevns, de la Synscenter Refsnaes-Fundaţia Velux.

Din momentul lansării în anul 2004, RoboBraille a câştigat numeroase premii la concursuri internaţionale, printre care Premiul pentru incluziune în educaţie, WISE 2012, Premiul pentru cea mai bună soluţie în domeniul educaţiei speciale BETT 2010 şi în 2008 premiul pentru e-accesibilitate din partea Comisiei Europene pentru e-incluziune.

Pentru ca translările în limbaj braille pe care le va face programul să poată fi citite este necesară şi o imprimantă specială pe care Consiliul Judeţean a cumpărat-o pentru Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, împreună cu Asociaţia Clujul Pedalează.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere are în prezent 160 de copii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata