Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va scoate la licitaţie, în acest an, 510 unităţi administrativ-teritoriale (UAT), care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), informează, joi, instituţia.

ANCPI este beneficiar al proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de UAT-uri rurale, până în anul 2023.

„În prezent, prioritatea ANCPI este realizarea cadastrului general în cele 660 de comune incluse în Proiectul major, dintre care 510 vor fi scoase la licitaţie în 2020. Pentru 300 de comune, aceasta va fi a doua procedură de atribuire, în condiţiile în care prima dată fie nu a fost depusă nicio ofertă, fie ofertele au fost respinse. În acest context, vom organiza o serie de întâlniri de lucru atât cu reprezentanţii autorităţilor locale, cât şi cu firmele care furnizează servicii de înregistrare sistematică a imobilelor. Cadastrul general nu poate fi realizat fără sprijinul tuturor celor implicaţi în acest proces. Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF) se derulează într-un ritm foarte lent. Există, pe de o parte, multe contracte întârziate, iar, pe de altă parte, avem de-a face cu un număr foarte mare de contracte care sunt reziliate”, a explicat Laurenţiu Alexandru Blaga, preşedinte – director general al ANCPI.

Reprezentanţii ANCPI s-au întâlnit miercuri, 22 ianuarie 2020, cu membrii Uniunii Geodezilor din România (UGR), în scopul stabilirii măsurilor necesare pentru accelerarea PNCCF.

La rândul său, Ionuţ Săvoiu, preşedintele Uniunii Geodezilor din România (UGR), a subliniat că firmele de cadastru nu participă la licitaţiile organizate de ANCPI deoarece costurile de execuţie sunt mai mari decât valoarea contractului.

„Preţul plătit de ANCPI pentru deschiderea unei cărţi funciare ar trebui să fie direct proporţional cu timpul alocat unei lucrări, unui imobil. Trebuie să ne motivăm angajaţii, mai ales că, în această perioadă, ne confruntăm cu o lipsă acută de specialişti. Mulţi au ales să lucreze la stat, în timp ce alţii au plecat în străinătate”, a spus Ionuţ Săvoiu.

Proiectul „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România” completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312,89 milioane de euro, din care 265,95 milioane euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46,93 milioane de euro – cofinanţare de la bugetul de stat.

Selectarea UAT-urilor din zonele rurale a fost făcută după următoarele criterii de prioritizare: localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României; localităţi care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe; localităţi în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata