Proiect: Clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, muzee, case memoriale să fie scutite de impozite

49

Parlamentari ai UDMR propun, într-un proiect de lege depus la Senat, să fie scutite de taxe şi impozite clădirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare.

Iniţiatorii proiectului sunt 28 de parlamentari UDMR, dar şi câţiva de la alte partide, cum ar fi Mădălin Voicu, Mihai Sturzu, Liliana Mincă, Ioan Tămâian şi Traian Dobrinescu, care propun modificarea Codului fiscal în acest sens.

Potrivit prevederilor actuale, este lăsată la latitudinea consiliilor locale decizia de a scuti aceste clădiri şi terenuri aferente de impozite şi taxe.

Iniţiatorii sunt de părere că prevederile noului Cod fiscal încalcă principiul protejării şi conservării monumentelor istorice şi dispare ideea că monumentele istorice reprezintă valori de interes general.

A lăsa la latitudinea autorităţilor publice locale decizia de a impozita sau nu aceste clădiri (…) înseamnă deschiderea căii spre distrugerea lor, deschizând calea liberă înlocuirii lor cu unele noi. Astfel, va dispărea o valoare imensă şi nerecuperabilă a acestei ţări”, au apreciat iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit iniţiativei legislative, clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice, precum şi terenurile aferente, vor fi incluse în categoria celor scutite de taxe şi impozite.

Proiectul a fost depus pe 18 februarie şi se află în consultare publică la Senat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News