Proiect de lege: Creditele imobiliare în euro să fie interzise

– Senatorul PDL Iulian Urban propune interzicerea creditelor imobiliare in alta valuta decat leul, dupa modelul unei masuri similare adoptate de guvernul Ungariei. In acest sens, Urban a adresat o cere publica premierului Emil Boc.

Urban motiveaza necesitatea acestui proiect de lege prin intensificarea riscului valutar din ultima vreme „intr-o tara care nu produce nimic si merge pe consum”, lucru ce duce la crearea unor dificultati majore pentru cei care au credite imobiliare in valuta, scrie Money.ro

De asemenea, intrarile de euro in tara sunt tot mai mici, iar moneda europeana s-ar putea scumpi foarte mult, daca BNR nu si-ar cheltui rezervele pentru a sustine cursul. De altfel, senatorul mai spune ca in conditiile de fata, BNR ar putea ajunge in situatia de a nu mai avea resurse pentru a sustine cursul, iar daca romanii nu ar fi facut atat de multe credite in valuta, problema cursului de schimb nu ar fi fost atat de mare pentru Romania.

Creditele imobiliare in alte valute decat moneda locala trebuie ca atare interzise si in Romania pe modelul Ungariei. Atat pentru a proteja populatia dar si pentru a oferi un stimulent pentru repornirea motoarelor industriei constructiilor de locuinte.
Daca se gandea cineva la aceasta masura pe la sfarsitul lui 2008, cand rasarisera zorii acestei crize economice, Romania nu ar mai fi fost nevoita sa mai cheltuiasca zeci de miliarde de euro pe an ca sa tina cursul euro la 4,2 lei”, scrie Urban pe blogul sau.

Problema pleaca de la faptul ca majoritatea celor care au credite in euro isi primesc salariile in lei, spune Urban.

Senatorul PDL mai crede ca salariile din mediul privat vor continua sa scada in perioada urmatoare, lucru care se adauga la reducerile salariale din mediul bugetar. Acestea, cumulate cu deprecierea leului si cu fluctuatiile valutelor si ale dobanzilor de pe piata internationala, vor duce la o agravare a situatiei financiare a celor care au credite in valuta.

Citește și
1 Comentariu
  1. pocoloco spune

    Mare prostie.ma intreb cum o sa relanseze ei piata imobiliara cu dobanzile astea la leu,cand oamenii vor fii si mai retinuti in a apela la un credit.iar daca un om nu stie sa-si calculeze posibilitatile financiare pentru a-si plati ratele la timp mi se pare corect ca legile in domeniu sa inlesneasca procedurile de recuperare a banilor pentru banci.Dar interzicerea creditelor in valuta este o mare prostie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata