Proiect în valoare de 150.000 de euro pentru reconstrucţia ecologică a luncii Dunării, derulat de WWF-România

WWF-România derulează, începând din luna august a acestui an, un proiect de reconstrucție ecologică a luncii Dunării, în valoare de 150.000 de euro, ce se va finaliza în primăvara anului 2016.

‘Renaturarea luncii Dunării poate genera, pe temen mediu și lung, premisele unui model de dezvoltare durabilă a comunităților locale. Reconstrucția ecologică are un însemnat potențial pentru dezvoltarea socio-economică a comunităților și poate aduce beneficii la nivel local, atât pentru deținătorii de terenuri agricole, cât și pentru micii întreprinzători în domenii precum turismul, pescuitul sau micile afaceri bazate pe produse locale’, declară, într-un comunicat de presă, Raluca Dan, manager proiect WWF-România.

Conform inițiatorilor proiectului, denumit oficial ‘Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a luncii Dunării’, comunitățile locale vor fi implicate în derularea programului pentru identificarea celor mai bune soluții.

Totodată, beneficiile pe care zonele renaturate le pot aduce proprietarilor de terenuri agricole, autorităților publice și factorilor interesați implicați la nivel local vor putea fi evaluate, conștientizate și integrate în strategiile de dezvoltare.

‘Dunărea Inferioară este singurul sector liber curgător al fluviului, însă în ultimele decenii a fost supusă degradării prin îndiguire, desecarea zonelor inundabile ale luncii, construcția de diguri și poluare. Toate aceste acțiuni au dus la declinul resurselor naturale, dezechilibrul socio-economic, reducerea biodiversității, a serviciilor ecosistemelor, a capacității de adaptare la schimbările climatice, precum inundațiile catastrofale’, notează WWF-România.

Proiectul de renaturare a luncii Dunării are impact la nivel național și în zonele-pilot din raza comunelor Gostinu, Pietrele, Prundu, Greaca (din județul Giurgiu), respectiv Căscioarele, Chirnogi, Oltenița (județul Călărași), dar și în alte zone similare propice.

Finanțat prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 150.000 de euro, proiectul ‘Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a Luncii Dunării’, se va finaliza în aprilie 2016.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, biodiversitatea în zonă este reprezentată de 7.405 specii de floră și faună, ceea ce plasează Delta Dunării pe locul al treilea în lume din acest punct de vedere, după Bariera de Corali (Australia) și Arhipelagul Galapagos (Ecuador). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata