Proiect: Interzicerea în București a mașinilor vechi

32

Curând v-aţi achiziționat o maşină second hand, gandindu-vă că faceţi economie pentru că a dispărut timbrul de mediu? Dacă iniţiativa unui consilier general PMP va deveni lege, riscaţi să nu mai puteţi folosi maşina în Bucureşti. Din 2019, ar putea fi interzise prin oraş maşinile non-euro, euro 1 şi euro 2. Până în 2021 şi maşinile euro 3 şi euro 4 ar putea avea aceeaşi soartă. În proiect se vorbeşte de amenzi ce pot ajunge la 2.000 de lei.

Proiectul care urmează să fie pus în dezbatere pe site-ul Primăriei prevede ca începând cu anul 2019, maşinile noneuro, cele euro 1 şi euro 2 să nu mai circule prin Bucureşti între orele 6 şi 22. Până în 2021, iniţiatorul proiectului vrea ca şi proprietarii maşinilor euro 3 şi euro 4 să nu le mai folosească în Capitală.

Lucian Iliescu, consilier PMP: “Nu am interzis a nu se circula seara, deoarecere sunt autoturisme ale unora care sunt doar în tranzit în Bucureşti sau chiar cei care vor să şi le păstreze să circule seara pentru tansport alimente. Amenzi cuprinse între 500 şi 2.000 de lei pentru toti conducătorii de autoturisme care încalcă această hotărâre”.

Substanţele chimice generate de trafic, cât şi particulele de praf dăunează foarte mult organismului, susțin specialiştii.

Polliana Leru, medic alergolog: “Pot fi particule mai mari de 10 microni, care rămân la nivelul căilor respiratorii, la nivelul nasului, dar pot fi şi mai mici şi ajung în arborele bronşic, determinând bronşite. Cele mari provoacă rinită, conjuctivită, cele mici bronşite, astm, iar în timp cancer pulmonar”.

Din cele 1 milion, 300.000 de maşini înmatriculate în Bucureşti, mai mult de jumătate au fost produse înainte de apariţia standardului de poluare euro 5.