Proiect pentru consolidarea respectării drepturilor omului în penitenciare, finalizat

Proiectul „Asistenţă pentru consolidarea respectării drepturilor omului în penitenciare şi creşterea eficienţei sistemului penitenciar român”, coordonat de Ministerul Justiţiei, a ajuns la final, rezultatele sale fiind prezentate vineri, 15 iulie, într-o conferinţă de închidere organizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, beneficiarul proiectului.

Iniţiat în urmă cu şaisprezece luni, proiectul are ca rezultat, printre altele, o metodologie de lucru pentru aplicarea unitară, la nivel naţional, a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate sesiuni de formare profesională comune, destinate judecătorilor delegaţi pentru executarea pedepselor privative de libertate şi personalului penitenciar.

A fost elaborat, totodată, un ghid destinat practicienilor în domeniul executării pedepselor privative de libertate, care include, pe lângă metodologie, cazuri practice privind aplicarea Legii nr. 275/2006, jurisprudenţă naţională, standarde europene şi jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, precum şi legislaţie naţională.

Karlheinz Ohle, reprezentant al Fundaţiei Germane pentru Cooperare Juridică Internaţională, parteneră a proiectului, a arătat, în conferinţa de închidere, că proiectul a presupus o misiune de colectare de date în vederea cunoaşterii situaţiei sistemului penitenciar românesc de către experţii germani, dezbaterea rezultatelor colectării de date, două vizite de lucru în Germania a unor judecători delegaţi şi angajaţi din penitenciare, trei mese rotunde pentru dezbaterea proiectului de metodologie, elaborarea unui program de instruire pentru formatori şi a unuia pentru judecători delegaţi şi personalul penitenciarului.

Selectarea unor aspecte organizatorice sau conceptuale problematice în domeniul managementului personalului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi elaborarea unui catalog de măsuri în vederea îmbunătăţirii managementului angajaţilor sistemului penitenciar constituie alte rezultate ale proiectului.

Printre obiectivele proiectului s-a numărat oferirea de asistenţă în vederea unei aplicări eficiente şi unitare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum şi formarea profesională a judecătorilor delegaţi pentru executarea pedepselor privative de libertate şi a personalul penitenciar. Programul a urmărit şi elaborarea unui ghid practic (manual) şi îmbunătăţirea politicii de personal al ANP, a precizat Karlheinz Ohle.

Ioan Ilea, director general adjunct al ANP, a apreciat că acest proiect ambiţios şi-a atins scopul.

„A fost un proiect ambiţios, care şi-a propus aducerea la un nivel unitar în unităţile penitenciare a aplicării Legii de executare a pedepselor. În acest sens s-a creat o metodologie în care au fost detailate aspecte precum rolul şi modul de lucru al judecătorilor delegaţi în echipă cu directorii unităţilor de penitenciare”, a spus Ilea.

Diana Popescu, director general la Direcţia de Management şi Dezvoltare din Ministerul Justiţiei (MJ), a afirmat că încheierea acestui proiect marchează şi un alt moment, având în vedere că este ultimul program în cadrul asistenţei preaderare de care a beneficiat România din partea Uniunii Europene.

Coordonat de MJ şi implementat în colaborare cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, proiectul s-a desfăşurat timp de şaisprezece luni şi a avut ca beneficiar ANP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata