Proiect privind ajutor financiar pentru plata chiriei pentru victimele violenţei în familie

In cadrul programului „Împreună!” adresat victimelor violenţei în familie din Capitală , Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) ar putea aproba, în şedinţa din 15 iulie, derularea, pentru anul acesta, un ajutor financiar de maxim 1.500 de lei pe lună, sumă dedicată exclusiv plăţii chiriei unei locuinţe în Capitală.

Programul va fi derulat, astfel, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB). Potrivit proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei din 15 iulie, finanţarea programului „Împreună!” se va asigura de la bugetul local al Municipiului Bucureşti, prin bugetul DGASMB.

În contextul dat, strategia programului vizează în primul rând scoaterea victimei din mediul abuziv şi izolarea impusă de agresor. Prin asumarea păstrării confidenţialităţii, victimelor le este asigurat accesul la o locuinţă care să le permită să-şi înceapă o viaţă nouă, în condiţii de siguranţă, prevede programul „Împreună!”.

Asadar, beneficiarii vor fi: victimele violenţei în familie care se află în evidenţele DGASMB, precum şi cele care au beneficiat de servicii în adăposturi destinate acestei categorii sociale şi care nu beneficiază de un alt sprijin din partea statului sau a unor ONG-uri, victime care figurează cu domiciliul/reşedinţa pe raza Capitalei.

Iar victimele violenţei în familie vor depune o cerere însoţită documentele doveditoare la punctul de lucru al DGASMB indicat ulterior sau prin intermediul adresei de email registratura@dgas.ro.

În baza acestor documente, specialiştii DGASMB vor completa fişele de evaluare iniţială şi planul de intervenţie. Totodată, aceştia vor propune acordarea ajutorului financiar pentru plata chiriei.

Tot victima violenţei în familie va completa dosarul cu fotocopia contractului de închiriere valabil. Plata chiriei se va efectua lunar, urmând ca în termen de 5 zile victima să prezinte chitanţa în original. Suma care va fi decontată este cea stipulată în contractul de închiriere, ridicându-se la maxim 1.500 de lei pe lună.

Ajutorul financiar pentru plata chiriei încetează în momentul în care victima violenţei în familie nu prezintă chitanţa în termenul prevăzut anterior, urmând ca instituţia să demareze procedurile privind recuperarea prejudiciului.

Astfel, Din acest punct de vedereDGASMB îşi rezervă dreptul de a verifica situaţia în fapt, la adresa indicată în contractul de închiriere. Pentru aceeaşi unitate locativă se decontează un singur contract de închiriere.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, programul „Împreună!” a fost lansat în 2019, prin adoptarea de către CGMB a hotărârii nr. 70/2019.

Dar programul „Împreună!” a fost accesat începând cu iunie 2019. S-a constatat o creştere lentă, dar susţinută a numărului de victime ale violenţei în familie care au accesat acest program.

Din acest punct de vedere, numărul relativ limitat de persoane care au cerut ajutorul financiar pentru plata chiriei pentru victimele violenţei în familie este în strânsă legătură cu tipologia victimei, în sensul că acestea s-au obişnuit cu un anumit comportament din partea membrilor comunităţii, care din punct de vedere cultural consideră că violenţa în cuplu este în mare măsură o chestiune privată, femeile nefiind încurajate să discute despre incidentele de violenţă cu familia extinsă, prieteni şi, de asemenea, aceste aspecte să fie arareori raportate Poliţiei.

„Potrivit acordurilor de parteneriat şi informaţiilor deţinute de către organizaţiile de profil, aproximăm un număr de 50 victime ale violenţei în familie care vor accesa, lunar, acest program”, stipulează raportul de specialitate.

Insă, la nivelul Municipiului Bucureşti, în 2020, Primăria Capitalei, prin DGASMB, a inaugurat un nou serviciu rezidenţial destinat victimelor violenţei în familie.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata