Proiectele de lege privind măsurile de austeritate, adoptate de Guvern

Guvernul a aprobat, duminică seară, în şedinţă extraordinară, cele două proiecte de lege privind măsurile de austeritate, urmând ca actele normative să ajungă luni, 31 mai, la Parlament, iar Executivul să-şi asume răspunderea.

”Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea asupra a două proiecte de lege”, a anunţat premierul.

Proiectul privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi cel privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor au fost adoptate de Executiv, în marja acordului convenit cu FMI, pentru reducerea deficitului bugetar.

Şeful Executivului a precizat, miercurea trecută, că proiectul privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar va conţine măsurile necesare încadrării în deficitul de 6,8% din PIB, iar cel de-al doilea vizează măsurile care se impun în domeniul pensiilor, în aşa fel încât să se menţină sistemul contributivităţii.

Emil Boc a susţinut că măsurile anunţate vor fi aplicate până pe 31 decembrie, urmând ca pentru 2011, problematica salariilor şi a pensiilor să fie stabilită în condiţiile legii bugetului de stat pe anul viitor, a legii salarizării unitare şi a legii pensiilor, care vor fi adoptate de Parlament.

Potrivit articolului 114 din Constituţia României, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege (alineatul 1).

Alineatul 2 din acelaşi articol al Legii fundamentale arată că Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

„Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern”, menţionează alineatul 3 al articolului 114.

La articolul 113 din Constituţie se stipulează că Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată, potrivit alineatului 2 al articolului 113 din Constituţie, de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Ea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor doua Camere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata