Proiectul de rectificare bugetară, validat de conducerea PNL

Proiectul de rectificare bugetară prezentat, marţi, de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a obţinut votul Biroului Executiv al PNL, a anunţat, la finalul şedinţei, preşedintele partidului, premierul Ludovic Orban.

„Am cerut votul şi a fost obţinut în unanimitate. Domnul ministru Cîţu a prezentat proiectul de rectificare a bugetului şi am cerut susţinerea Biroului Executiv al PNL pentru forma de rectificare bugetară prezentată de ministrul Finanţelor”, a precizat Orban.

El a criticat faptul că bugetul pe 2019 a fost construit de guvernarea PSD pe „venituri inexistente”.

„Gunoiul trebuia scos de sub preş, minciuna trebuia scoasă şi făcută publică. Au construit bugetul pe nişte venituri inexistente. Sunt peste 18 miliarde care, deşi au fost incluse ca şi venituri la bugetul statului, aceste venituri nu există. Peste 10 miliarde din veniturile fiscale, nefiscale şi toate chestiunile care sunt legate de finanţare internă şi peste 7 miliarde sunt bani care erau prevăzuţi a fi obţinuţi de la Comisia Europeană în cadrul finanţărilor, decontărilor care trebuiau făcute şi care nu au fost atraşi, pentru că proiectele cu finanţare europeană au bătut pasul pe loc în guvernarea PSD. Şi din cauza aceasta, banii care erau prevăzuţi ca venituri peste 7 miliarde, adică decontări care ar fi trebuit făcute la Comisia Europeană, au fost doar pe hârtie, pentru că nu au existat proiecte pe care să le decontăm, lucrări efectuate pe care să le decontăm. Pe partea de cheltuieli, am constatat cu stupoare că nu prevăzuseră banii necesari pentru toate cheltuielile fundamentale, banii pentru pensii, transferurile de la bugetul de stat pentru finanţarea deficitului de la fondul de pensii, banii pentru alocaţiile de copii, banii pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, banii pentru plata salariilor asistenţilor personali pentru persoane cu dizabilităţi”, a spus Orban.

El a arătat că sunt sute de primării care nu au banii necesari pentru cheltuielile de funcţionare şi că acestea riscă, dacă nu se adoptă ordonanţa de rectificare, să nu mai aibă „capacitatea să plătească lucruri vitale în funcţionarea administraţiilor locale şi a serviciilor locale”.

„Am pus stop practicii nocive a Guvernelor PSD, care au mascat deficitul bugetar, neefectuând cheltuieli şi punând pe umerii mediului privat aceste mascări ale deficitului bugetar”, a declarat Orban.

El a dat asigurări că până la sfârşitul anului rambursările de TVA făcute de către companii vor fi aduse în prevederile legale şi că vor fi plătite toate concediile medicale, concediile maternale care nu au fost decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„De asemenea, vom plăti facturile restante pe lucrările de investiţii care au fost efectuate fie la Ministerul Transporturilor, fie în cadrul programului naţional pentru PNDL 2 şi trebuie să ştiţi că ultima plată pe PNDL a fost făcută pe 16 septembrie, iar în momentul în care noi am ajuns la guvernare, pe data de 4 noiembrie, nu exista niciun leu la bugetul Ministerului Dezvoltării pentru plata lucrărilor efectuate de companii, în cadrul proiectelor de investiţii finanţate prin PNDL”, a mai spus Orban.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata