Proiectul legii educaţiei, supus la vot, luni, 17 mai, în plenul Camerei Deputaţilor

Proiectul legii educaţiei va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, în şedinţa de luni după-amiază, după ce el a fost aprobat de Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a primit vineri după-amiază, raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, cu 16 voturi pentru (PDL, UDMR, minorităţi, independenţi), 10 împotrivă (PSD+PC) şi cinci abţineri (PNL).

Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat în legătură cu acest proiect, urmând ca decizia finală să fie luată de Senat.

De altfel, toată săptămâna trecută, discuţiile la Camera Deputaţilor s-au centrat pe acest proiect de lege, membrii Comisiei de învăţământ solicitând de două ori prelungirea termenului de depunere a raportului.

Printre cele mai importante modificări aduse de Comisia de învăţământ proiectului de lege săptămâna trecută se numără posibilitatea revocării rectorului unei universităţi de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în baza constatării Consiliului de Etică şi Management, cu consultarea şi avizul pozitiv al Senatului universităţii.

O altă modificare importantă face referire la decizia ca diploma de licenţă, ca inginer, precum şi ca urbanist, cât şi foaia matricolă să se elibereze gratuit în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

Deputaţii din comisie au modificat şi o prevedere din proiectul Legii Educaţiei care stipula că MECTS controlează modul în care universităţile îşi exercită autonomia universitară. În plus, deputaţii au adoptat un amendament care le asigură profesorilor titulari din învăţământul preuniversitar dreptul dobândit la concursul de titularizare şi după intrarea în vigoare a noii legi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata