Proiectul legii pensiilor va înrăutăţi situaţia femeilor

Proiectul legii pensiilor elaborat de Guvernul Boc este „marcat de idei fixe şi propuneri controversate, care vor înrăutăţi considerabil” situaţia femeii din România, sub aspectul bunăstării şi poziţiei în societate, susţine europarlamentarul şi preşedintele Organizaţiei de Femei a Partidului Social Democrat, Rovana Plumb, într-o declaraţie transmisă presei joi (11 februarie 2010).

În opinia sa, una dintre cele mai grave propuneri o constituie amendamentul referitor la asimilarea stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, care prevede ca părintele (mamă/tată) să fie penalizat la pensie pentru concediul de creştere a copilului cu un procent de 75%.
„Este inadmisibil ca femeile să fie penalizate pentru dorinţa de a avea un copil, iar luarea concediului de maternitate şi îngrijire copil nu trebuie să afecteze schema de pensie. Aceasta este şi opinia eurodeputaţilor din Parlamentul European care au votat în Comisia de Muncă şi Afaceri Sociale această prevedere.

Dacă tot invocăm forurile europene pentru măsurile sociale drastice, atunci ar trebui poate să urmărim cu atenţie deciziile acestora”, susţine europarlamentarul. Totodată, Rovana Plumb acuză Guvernul Boc că încearcă, „în mod eronat”, să convingă populaţia că măsurile „antisociale” sunt dictate de instituţiile europene. „Reprezentanţii Guvernului au justificat stabilirea vârstei egale de pensionare la 65 de ani prin nevoia de aliniere a României la legislaţia europeană.

În realitate, directivele Uniunii nu prevăd niciun fel de obligaţie în acest sens, în materie de afaceri sociale prevalând principiul subsidiarităţii, conform cărora în stabilirea politicilor sociale se ţine cont de particularităţile fiecărui stat membru. Directiva privind tratamentul egal pe piaţa muncii a Uniunii Europene (2000/78/CE) nu aduce atingere dispoziţiilor naţionale de stabilire a vârstei de pensionare.
Aş aminti şi declaraţiile ministrului Muncii, Mihai Şeitan, conform cărora ‘trebuie scoase toate măsurile sociale din legea pensiilor….oricum nimeni în Europa nu dă bani pentru ca femeile să stea doi ani acasă şi să-şi crească copiii’.

Această declaraţie nu numai că este mincinoasă, dar demonstrează că ministrul Muncii nu cunoaşte legislaţia europeană, state precum Austria, Cehia, Germania, Estonia, Olanda, Polonia – şi lista poate continua – oferind aceşti bani în cadrul concediului parental”, afirmă social-democrata. Rovana Plumb mai spune că PSD este împotriva egalizării vârstei de pensionare, iar găsirea unui loc de muncă pentru femei la vârstă înaintată este foarte dificilă.
„Nu există politici publice sau măsuri proactive de reîncadrare pe piaţa muncii a femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, ceea ce va determina o rată ridicată a şomajului în rândul acestora.

În perioada menţionată, femeile nu îşi vor găsi un loc de muncă, nu vor cotiza la sistemul de pensii şi asigurări sociale şi vor aştepta trecerea timpului pentru împlinirea vârstei de 65 de ani. Indirect, România se va confrunta cu un număr crescut de pensionări pe caz de boală, tinerii vor avea accesul blocat la locurile de muncă, ne vom trezi cu o societate bolnavă, în care femeile se confruntă cu un risc crescut de boală ca urmare a muncii până la vârsta de 65 de ani”, explică preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD.

Potrivit acesteia, în România, lucrătoarele domestice (casnice) nu au statut reglementat pe piaţa muncii, în care să le fie precizate drepturile şi îndatoririle, iar vârsta de pensionare de 65 ani este exagerată în condiţiile speranţei de viaţă din România. „Această vârstă de pensionare este utilizată în state în care speranţa de viaţă medie este mai mare cu 10 ani sau chiar mai mult.
PSD susţine modelul din Cehia, conform căruia femeile care au născut şi au avut în întreţinere copii până la vârsta de cel puţin un an să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează: 1 an pentru naşterea unui copil, 2 ani pentru naşterea a doi copii, 3 ani pentru naşterea a trei sau mai mulţi copii”, a mai afirmat Rovana Plumb.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata