Proiectul Legii Pensiilor va intra săptămâna viitoare în discuţii în Senat

Proiectul Legii Pensiilor va intra săptămâna viitoare în discuţii în Senat şi sperăm ca până în vara să fie aprobat de Parlament, a declarat joi (18 februarie 2010) ministrul Muncii, Mihai Şeitan, într-o conferinţă de presă.

„După aprobarea în Parlament vrem să creăm toate normele şi detaliile procedurale şi instituţionale, iar de la 1 ianuarie 2011 să intre în aplicare”, a spus Şeitan.
Acesta a precizat că motivul introducerii unui noi legi a pensiilor a vizat faptul că actualul sistem de pensii din România a devenit nesustenabil financiar şi urmează să devină o problemă majoră dacă nu este restructurat.

„Acest sistem are o structură cu un deficit cronic, pentru că trebuie acoperite veniturile lui din alte zone. În 2009, am avut un deficit în sistem de 1,5 miliarde euro, iar în 2010 este estimat la 1,7 miliarde de euro. Prognozele noastre în anii viitori, până în 2020, dacă păstrăm sistemul de pensii fără modificări, arată că în 2025 vom ajunge la şase la sută deficit din PIB în sistemul public de pensii. Un lux inadmisibil şi imposibil susţinut financiar”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit sursei citate, sistemul trebuie revizuit, pentru a fi potent financiar şi „să putem plăti pensiile pentru persoanele deja în plată şi pentru cei care vor veni de acum încolo”. Şeitan a spus că sistemul a devenit impropriu şi inechitabil, pentru că a creat foarte multe breşe.

Citeste si:  Guvernatorul Isărescu: Tezaurul există integral în subsolurile BNR. Zvonurile cum că am fi scos aurul din ţară sunt foarte periculoase

„Sistemul trebuie să funcţioneze doar pe baza unor contribuţii, cum funcţionează în toată lumea, dar a creat sisteme şi subsisteme conexe, care tratează modul de calcul total diferit de sistemul de bază, bazându-se în plata de ultime solde sau salarii şi pe fonduri acordate de stat şi nu pe ce contribuţii au fost plătite”, a spus Şeitan.
Acesta a mai precizat că se intenţionează prin nou lege creşterea vârstei de pensionare în România şi egalizarea vârstei între bărbaţi şi femei.

„Se spune impropiu că mărim vârsta de pensionare, deoarece este o speranţa de viaţă redusă în România. Această creştere se face însă gradual, începând din 2015. Până în 2015 funcţionează modalitatea din legea actuală introdusă în 2000”, a arătat şeful de la MMFS.
Până în 2015 o să avem vârsta de pensionare de 60 de ani la femei şi 65 bărbaţi, iar din 2015 şi până în 2030, tot gradual, o să crească cu patru luni pe an, doar vârsta de pensionare a femeilor, astfel încât, în 2030, să avem cele două vârste egale de pensionare, respectiv 65 de ani.

Citeste si:  Cheile Corcoaiei - unul dintre cele mai sălbatice locuri din România
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner