Proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem, susţine premierul Cioloş

34

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi, 17 mai, că proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem, iar accentul va fi pus pe domeniul Sănătăţii.

„După îndelungi discuţii cu partenerii sociali, venim cu un proiect de act normativ care ar urma să vină cu corectarea unor disfuncţionalităţi în sistemul public de salarizare. (…) Am cerut în acest context domnului ministru să analizeze posibilitatea ca în alocarea bugetară pe care ne-o putem permite pentru perioada următoare — anul acesta şi anul viitor — păstrând obiectivul pe care ni l-am asumat (…) să venim, pentru sistemul de sănătate, cu o abordare completă, adică o abordare unitară de corectare şi de reechilibrare a salariilor atât pe orizontală, cât şi pe verticală”, a spus Cioloş, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că şi celelalte domenii sunt importante, nu doar Sănătatea, precizând însă că nu poate Guvernul său să corecteze toate problemele din sistem.

„Aşa ar trebui să arate toate sectoarele atunci când vorbim de reechilibrare salarială. Însă aşa cum am spus nu vrem să facem ca alţii care promit, lansează petarde cu alocări bugetare, după care fug pentru că nu pot să le facă — noi ne limităm la ceea ce ştim că putem să facem şi am făcut şi o ordine de prioritate. Asta nu înseamnă că celelalte sectoare nu sunt prioritare. Am auzit declaraţiile unor reprezentanţi ai sindicatului din domeniul Educaţiei că asta consideră Guvernul Cioloş că e prioritatea sau că atâta importanţă acordă Educaţiei. E şi Educaţia, suntem conştienţi că e şi Educaţia foarte importantă, dar cred că e important să discutăm acum despre ce putem să facem şi nu despre ce nu putem să facem. Nu poate Guvernul Cioloş, în câteva luni, cu limitele bugetare pe care le are, să corecteze toate problemele din sistem”, a explicat premierul.

Acesta a insistat asupra necesităţii începerii unor reforme, dincolo de echilibrările salariale, care se vor produce prin actul normativ privind salariile bugetarilor.

„Dincolo de aceste echilibrări la bază pe care le putem face, dacă nu începem şi cu reforme în domeniile unde există aşteptări foarte mari din partea societăţii, o să continuăm cu aceeaşi abordare de măriri de câte 10% sau de 20% pentru toţi la fel, păstrând aceleaşi dezechilibre de salarii care se perpetuează de ani întregi. Deci ceea ce ne propunem noi să facem, dincolo de aceasta corectare a disfuncţionalităţilor din sistemul public de salarizare, în fiecare unitate în parte, să venim cu un domeniu pe care vrem să ni-l asumăm nu doar pe partea de salarizare, ci şi alte modificări în sistem care să îi redea credibilitatea şi să îi crească performanţa — e vorba de sistemul de Sănătate şi pentru care deci venim şi cu această propunere de salarizare”, a susţinut Cioloş, adăugând că vor fi acordate bonusuri pentru cei care vor îndeplini anumite criterii de performanţă în domeniile Sănătăţii şi Educaţiei.

Premierul a spus că proiectul nu va fi aprobat în şedinţa de miercuri, ci va rămâne în dezbatere publică, „după care va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă”. Cioloş a adăugat că prin proiectul de ordonanţă nu va scădea niciun salariu, ci vor creşte salariile în anumite domenii”.

„Acest proiect nu va afecta salariile existente în momentul de faţă decât în sens pozitiv”, a conchis şeful Guvernului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News