Proprietari de case, ajunşi chiriaşi la Fisc

– Câteva sute de sibieni ar putea deveni chiriaşi în apartamentele pe care le-au achiziţionat de la dezvoltatori imobiliari persoane fizice. Asta pentru că inspectorii de la Fisc au identificat 213 persoane fizice suspectate că, din 2005 şi până în prezent, au derulat mai mult de cinci tranzacţii imobiliare, fără a plăti TVA-ul aferent.

– În cazul a 39 de constructori persoane fizice, Fiscul a dispus deja aplicarea sechestrului asigurator pe întreaga avere, inclusiv pe apartamentele deja vândute, dar care nu au fost încă intabulate de către cumpărători, scrie Evenimentul Zilei.

 

„O să poată să-mi scoată apartamentul la licitaţie”

Un astfel de caz este al sibianului Ciprian Şoiman, care în decembrie 2007 a plătit un avans pentru un apartament cu trei camere, într-un asamblu rezidenţial construit de o persoană fizică. În ianuarie 2008 a achitat integral valoarea apartamentului, ce a fost finalizat în decursul acelui an.

Însă, din diferite motive, Şoiman nu a reuşit să-şi înscrie locuinţa în Cartea Funciară. Iar acum s-a trezit că Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Sibiu a pus sechestru pe întregul ansamblu format din două blocuri, din cauza datoriilor la stat pe care le are constructorul.

Sechestrul asigurător a fost înscris în Cartea Funciară pe 17 iunie 2010, pentru o datorie la stat de 1,31 milioane de lei.  După sechestrul asigurător, urmează sechestrul cu titlu executoriu, adică apartamentul intră în proprietatea statului.

„Acum am aflat că o să poată să-mi şi scoată la licitaţie apartamentul pe care l-am plătit integral şi în care locuiesc”, spune Ciprian Şoiman.

„E o situaţie asemănătoare cu cea a fraţilor Negoiţă care au construit imobile, au vândut, dar nu au plătit TVA. Inspectorii au constatat că dezvoltatorii imobiliari au datorii la stat şi s-au dus să recupereze banii la adresele din acte. Aşa au dat peste oamenii care n-au nicio vină, dar care vor trebui să-i dea în judecată pe dezvoltatori”,  au precizat surse din cadrul ANAF, adăugând că astfel s-a creat un precedent care îi poate afecta pe foarte mulţi români.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata