Propuneri-şoc pentru creşterea veniturilor bugetare: Taxa pe pârloagă să fie de 100 de ori mai mare, să impozităm rândul de porumb şi pensiile mici

– Ca replica la afirmatia presedintelui Basescu, ca toate veniturile ar trebui impozitate, analistii financiari propun impozit pe randul de porumb si pe terenuri agricole nelucrate, includerea in baza de impozitare a pensiilor mici, precum si schimbarea cotei fixe cu cea progresiva.

Veniturile producatorilor agricoli, pensiile mici si segmentul imobiliar sunt primele zone insuficient impozitate care sunt enumerate de consultantii financiari chestionati de DailyBusiness.ro.

Intr-o interventie recenta, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, spunea ca mediul rural produce 24% din produsul intern brut (PIB), ceea ce inseamna circa 120 miliarde de lei, neimpozitati.

In prezent, in mediul rural este impozitata doar detinerea terenului, nu si productia realizata pe teren.

Analistul Ilie Serbanescu propune introducerea impozitului pe parloaga, care sa fie „de 100 de ori mai mare decat impozitul care se plateste in prezent pe teren”. Printre aceste terenuri, se numara cele din jurul Bucurestiului, pe care proprietarii se lupta sa le scoata din circuitul agricol, pentru a le putea valorifica, dupa ce piata imobilara isi revine. Pentru terenurile din jurul marilor orase care au mare potential de a fi incluse in proiecte imobiliare, analistul cere chiar un impozit cu 200 de ori mai mare decat cel din prezent (impozitul pe detinerea terenului n.r.).

Impozitarea terenurilor ar putea obliga insa romanii sa incerce sa isi valorifice la maxim terenurile, asa incat productia sa poata acoperi usor impozitul. „Cine nu poate lucra terenul si nu are bani, sa il vanda. In cativa ani, ar aparea marile exploatatii agricole, ceea ce ar duce la cresterea productiior agricole si implicit a economiei„, crede Ilie Serbanescu.

Citește și
3 Comentarii
 1. nicolae beldiman spune

  oare exista si cinva sa propuna ceva inteligent si
  cu o mare marja de realizare?

 2. fabrice Anselmo spune

  Excelent, excelent! Atata stim atata facem; comunismul are stasnice radacini: el lua pamantul colectivizand taranii si voi ii impozitati obligandu-i sa-l vanda! La urma fluiera in jos pe drum si Dumitru si Ion mai saraci da’ cu fason…Ma Ilie, in poiana lui Iocan se observa murind taranul si cu el o lume, a satului romanesc. Tu n-ai a pricepere ca’n cartile tale terfelogite minte nu gasesti cand ti-ai pierdut-o da’ macar lasa-ne in pace…

 3. john spune

  Alooo dragi romani va rog hai sa facem ceva sa aducem un medic la guvern sa faca niste evaluari medicale caci se pare ca problemele sunt la cap.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata