Protecţia Consumatorilor se teme de lobbyul bancherilor în Parlament

– Ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit, de 60 de pagini, ar putea fi „subţiată” de deputaţi şi de senatori, în urma presiunilor exercitate de bănci, scrie Gândul

Cei aproape 8 milioane de români ce au contracte de credit este posibil să nu se bucure prea mult de dobânzi mai reduse sau prevederi mai transparente în relaţia cu băncile. Ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit adoptată miercuri de Guvern, care are peste 60 de pagini, cu tot cu anexe, ar putea fi modificată semnificativ odată ce va ajunge în Parlament. Temerile au fost exprimate chiar de iniţiatorii proiectului de act normativ, respectiv de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Presiunea (pentru modificarea ordonanţei – n.red.) este mare. Băncile fac un lobby extraordinar de puternic în Parlament pentru modificarea ordonanţei. Principalele lor nemulţumiri sunt legate de aplicarea măsurilor inclusiv la creditele în derulare şi la creditele ipotecare„, a declarat pentru Gândul un oficial ANPC. Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au confirmat pentru Gândul că ar putea să depună la comisiile de specialitate din Parlament amendamentele lor referitoare la respectiva ordonanţă.

Ordonanţa, care va intra în vigoare la 10 zile după publicarea în Monitorul Oficial, arată că în 90 de zile băncile vor fi nevoite să modifice contractele de credit – estimate la aproape 8 milioane contracte – în sensul plafonării comisionului de rambursare anticipată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata