Proteste la Barcelona, dupa arestarea in Germania a fostului lider catalan Carles Puigdemont

Fostul lider separatist catalan, Carles Puigdemont, aflat in paza autoritatilor din Germania, in baza unui mandat european de arestare, apare luni in fata unui instante.

In Spania, il asteapta judecata pentru rebeliune si razvratire, acuzatii pentru care risca pana la 30 de ani de inchisoare.

Politicianul fugar, care incerca sa revina in Belgia, a fost retinut duminica, in apropierea granitei daneze. Dupa doar cateva ore de la aflarea vestii, in Barcelona si in alte orase invecinate au izbucnit demonstratiile de protest. Aproximativ 50 de persoane au fost ranite in ciocnirile cu politia.

Cand s-a aflat ca Puigdemont a fost retinut in Germania, sustinatorii lui au iesit in strada, in Barcelona, la apelul miscarilor pro-independenta. Manifestantii au incercat sa se indrepte spre cladirea unde se afla reprezentanta in Catalonia a guvernului central de la Madrid, dar au fost opriti de scutieri.

Protestatar spune:  „Vrem libertate pentru deținutii politici!”

Demonstranti cu steagurile Cataloniei s-au adunat si la consulatul german din Barcelona. Un alt protest a avut loc in fata institutiilor europene din Bruxelles. Fostul lider separatist s-a aflat intr-un exil autoimpus, in Belgia, din octombrie anul trecut, cand Parlamentul catalan a declarat unilateral independenta de Spania.

Mandatul european de arestare impotriva lui a fost reactivat zilele trecute, cand Puigdemont vizita Finlanda, unde a rostit un discurs la Universitatea din Helsinki. A reusit sa paraseasca Finlanda dar, in drum spre Belgia, a fost retinut in Germania de o patrula a politiei, pe autostrada. Ajunsese in apropierea granitei daneze.

Luni va fi adus în faţa unei instante germane doar pentru a i se confirma oficial identitatea.

Ralph Doepper, adjunctul procurorului general declara: „Fostul presedinte al parlamentului Cataloniei si presedinte al regiunii, Carles Puigdemont, a fost retinut. Nu este arestat, este in detentie provizorie. Autoritatile spaniole au emis pe numele sau un mandat european de arestare. Acum examinam procedurile viitoare. Vom analiza situatia si vom vedea care va fi rezultatul acestei examinari”.

Carles Puigdemont ar putea fi condamnat la o pedeapsa de pana la 30 de ani de inchisoare, in Spania, unde a fost acuzat de rebeliune si razvratire.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata