Protocol semnat între Giurgiu şi Ruse pentru depunerea a cinci proiecte comune pe Programul Transfrontalier România-Bulgaria

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că a fost semnat un protocol cu municipiul Ruse, Bulgaria, în vederea depunerii a cinci proiecte comune în cadrul Programului Transfrontalier România-Bulgaria, în valoare totală de 30 de milioane de euro.

„Zilele trecute a fost semnat protocolul între Giurgiu și Ruse privind cele cinci proiecte care vor fi depuse pe Programul transfrontalier România-Bulgaria. Este vorba de cinci proiecte în sumă totală de 30 de milioane de euro. Primăria municipiului Giurgiu va avea aproximativ 12 milioane de euro, iar Ruse, o localitate cu o suprafață mult mai mare, va primi o finanțare de 18 milioane de euro”, a afirmat Barbu.

Două proiecte vor fi depuse pe axa mobilitate urbană, unul pe transport rutier și altul pe transportul pe apă. Conform lui Barbu, un prim proiect vizează interconectivitatea între cele două localități și, pentru partea română presupune reabilitarea a două tronsoane de drum din regiunea de graniță în municipiul Giurgiu, suma alocată municipiului Giurgiu urmând să fie 4,7 milioane de euro. Pentru acesta, a fost finalizat proiectul tehnic și studiul de fezabilitate.

Cel de-al doilea proiect se referă la amenajarea canalului Sfântul Gheorghe din municipiul Giurgiu, a malurilor, precum și stabilirea unor pontoane, într-un mod organizat urbanistic, bine delimitat, având o valoare de 2,8 milioane de euro.

Alt proiect se referă la ‘reabilitarea și punerea în valoare a Cetății Giurgiu‘, având o valoare de două milioane de Euro, pentru care este deja ‘finalizată partea de proiectare’, a menționat primarul.

„Pe axa privind valorificarea potențialului cultural va fi un proiect de 1,35 milioane de euro, acesta urmând a se realiza în zona Turnului cu Ceas, lângă Galeriile de Artă. Acest proiect va cuprinde mai puține lucrări de construcții-montaj, dar vor fi amplasate jocuri de lasere care să prezinte diverse scene din diverse perioade din istorie, același lucru se va întâmpla și pe partea bulgară, dânșii au venit cu această idee. Noi am integrat în acest proiect Turnul cu Ceas și ‘farfuria’ din jurul turnului, într-un joc de lasere care să prezinte chiar imagini cu Turnul din anumite perioade”, a precizat edilul din Giurgiu.

Cel de-al cincilea proiect este unul în valoare totală de 1,3 milioane de euro și se referă la realizarea și dotarea unui centru de intervenții și management al riscului în caz de inundații în regiunea de graniță Giurgiu-Ruse, Bulgaria, a mai precizat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

El spune că aceste cinci proiecte se înscriu în strategia de dezvoltare locală a municipiului Giurgiu, dar și în master planul de dezvoltare a Euroregiunii Giurgiu-Ruse.

Potrivit primarul municipiului Giurgiu, cele cinci proiecte au ca „termen de validare luna februarie 2016” și, dacă vor fi selectate și vor primi finanțare, vor face parte din „programul de campanie electorală din vara anului viitor”.

Dacă proiectele prezentate vor fi selectate pentru finanțare, vor face parte exact din direcțiile și modul în care voi ieși în fața oamenilor să le explic ce vreau să fac în mandatul viitor”, a menționat Nicolae Barbu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata