Prună: E umilitor ca un judecător sau procuror să dea examene de promovare, au fost situaţii când s-a picat cu 10

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni seară, 4 aprilei, că este „umilitor” faptul că judecătorii şi procurorii trebuie să dea examene pentru a promova, aceasta arătând că au fost situaţii când s-a picat cu nota zece, iar departajarea între candidaţi s-a făcut pe baza doctoratului.

„Există o problemă, în opinia mea, cu privire la modul în care se promovează în magistratură. Găsesc că în România este umilitor ca un judecător sau un procuror să trebuiască, pentru a accede la nivelul de jurisdicţie superior, să dea nişte examene unde sunt 30-40 pe loc. Încerc acum să promovez, voi lăsa succesorului meu, sper, o sugestie în acest sens ca promovarea să aibă loc în simpla considerare a unor evaluări, să fie o promovare pe loc. (…) Au fost examene în care s-a picat cu nota 10 pentru că existau mai puţine locuri decât cei care au luat nota zece şi ceea ce a departajat a fost doctoratul”, a spus Prună, la Realitatea TV.

La capitolul vulnerabilităţi ale sistemului, ministrul a mai enumerat subfinanţarea, situaţia salarizării, dar şi atacurile pe care le-a calificat ca fiind, de cele mai multe ori, un mijloc de presiune.

În ceea ce priveşte reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, ministrul a vorbit din nou despre rezultatele acestei instituţii, spunând că şi-a asumat eventualele critici.

„Eu cred că trebuie să ne asumăm deciziile pe care le luăm şi cred că aş fi fost lipsită de respect faţă de alţii care s-ar fi putut înscrie într-o procedură pentru că este evident că cel care este acum în funcţie, cu toate aceste rezultate, are avantajul comparativ şi este în pole position”, a explicat Prună. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata