Prună: Şefii penitenciarelor care admit o stare deplorabilă de igienă nu au scuze; îi voi evalua şi voi fi strictă

Șefii de penitenciare care admit ca starea de igienă din structurile pe care le conduc să fie „deplorabilă” nu au niciun fel de scuză managerială, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, anunţând în acelaşi timp evaluări „stricte”.

„Am fost în mai multe penitenciare. Sunt unele în care se poate respira, sunt altele în care nu se poate respira, în care sunt ploşniţe, şobolani, în care starea de igienă este absolut îngrozitoare. (…) Cred că înainte de a aştepta bugete necesare foarte mari pentru a consolida sau renova o infrastructură foarte veche, trebuie să ne facem şi curat în propria casă şi aceşti şefi de penitenciare care admit ca starea de igienă să fie una deplorabilă şi până la urmă o ameninţare la sănătatea publică, cred că nu au niciun fel de scuză managerială. Anul acesta eu îi voi evalua, eu voi contrasemna. (…) Anul ăsta am să fiu destul de strictă”, a spus Prună, luni, la Realitatea TV.

Ea a explicat, în context, că CEDO a pronunţat anul trecut 75 de hotărâri în urma cărora au fost plătite despăgubiri persoanelor care s-au adresat acestui organism plângându-se de modul în care se execută pedepsele în România.

„Nu am ceva cu ANP-ul, are CEDO ceva cu ANP-ul şi cu modul în care se execută pedepsele în România. Anul trecut au fost 75 de hotărâri CEDO, am plătit nenumărate despăgubiri pe bună dreptate. (…) România riscă acum să se pronunţe împotriva ei o decizie pilot de către CEDO care ar asigura o reparaţie bănească compensatorie persoanei condamnate, dar care nu ar rezolva o problemă de sistem. (…) Cei care sunt acum şefi de penitenciare pot lua imediat măsuri manageriale încât aerul să fie mai respirabil şi să nu aibă o invazie de ploşniţe. Pentru asta nu trebuie un buget suplimentar”, a adăugat ministrul.

Raluca Prună a precizat că în cursul zilei de vineri va avea o întâlnire cu toţi şefii de penitenciare din ţară, iar la finalul acesteia va anunţa ce măsuri vor fi luate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata