PSD va asigura cvorumul , dar nu va vota legea ANI

Social-democraţii sunt gata să asigure cvorumul necesar pentru legea ANI, dar se vor abţine de la vot, a anunţat luni preşedintele PSD, Victor Ponta, la finalul reuniunii Biroului Permanent Naţional al partidului.

„BPN al PSD a decis să rămână consecvent în poziţia faţă de legea ANI – aceea de a asigura cvorumul, dar de a nu participa la vot, atât timp cât Guvernul României poate fi în vacanţă sau, pur şi simplu din lipsă de competenţă, nu a fost capabil să vină cu un proiect de act normativ, care să respecte şi cerinţele europene şi deciziile Curţii Constituţionale.

Ne vom abţine de la vot şi, în mod sigur, dacă are majoritatea necesară Coaliţia de guvernare, noi vom asigura cvorumul pentru ca ei să îşi spună punctul de vedere”, a afirmat Ponta.

Potrivit acestuia, mult mai important va fi, marţi, în Parlament votul referitor la alte acte normative, cum ar fi ordonanţa privind TVA.

Victor Ponta a reafirmat că PSD continuă să respingă majorarea cu 5 % a TVA şi susţine revenirea taxei la 19% şi că va susţine totodată TVA de 5% pentru alimentele de bază şi TVA de 5% pentru construcţii, aşa cum au propus liberalii.

De asemenea, liderul PSD a spus că, în ceea ce priveşte descentralizarea în domeniul sănătăţii, parlamentarii partidului au un pachet de amendamente care îşi propune să oprească „declinul şi catastrofa” din sistemul sanitar românesc.

„Dacă aceste măsuri nu vor fi acceptate de către Putere, vom vota împotriva ordonanţei respective, cu gândul că tactica Guvernului Boc de a arunca practic toată responsabilitatea către autorităţile locale este o tactică laşă, o tactică îndreptată împotriva sistemului sanitar şi împotriva poporului român. Nu este nevoie de catastrofe pentru a vedea această situaţie şi încă o dată spunem că, dacă descentralizezi sistemul sanitar, trebuie să descentralizezi cu resurse, să plăteşti datoriile vechi şi să asiguri un control al investiţiilor şi cheltuirii resurselor. Altfel, un Guvern al României care doar se spală pe mâini şi se mulţumeşte cu acţiuni demagogice de tipul ‘nu suntem noi de vină, primarul este de vină’, este un guvern iresponsabil”, a argumentat Victor Ponta.

El a arătat că PSD va vota „categoric împotriva ordonanţei care modifică reglementarea finanţelor publice locale, pentru că aceasta este o încercare a Guvernului de a opri ce bani mai sunt de cheltuit la guvern cu firmele PDL şi numai în direcţiile dorite de PDL şi miniştrii săi”.

PSD va vota totuşi legea parteneriatului public-privat, în condiţiile în care observaţiile făcute faţă de reglementările europene sunt respectate.

Victor Ponta a mai spus că a reconfirmat mandatul colegilor din Senat vizavi de legea privind sistemul de pensii publice, de a vota împotriva propunerii Guvernului de renunţare a punctului de pensie, fiind împotriva iniţiativei de impozitare a pensiilor sub 1000 de lei.

Ponta a completat că social-democraţii urmează să depună moţiunea de cenzură în această toamnă, când are şanse să şi treacă de votul parlamentarilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata