Rabia pe masa Curții Constituționale !

Joi, 14 decembrie 2017, ora 9.00, la Curtea Constituțională București, va avea loc soluționarea excepției de neconstituționalitate a Ordinului nr.1/2014 și O.U.G nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

După mai bine de doi ani de așteptare Asociația noastră este chemată în instanță în calitate de autor al excepției, în proces cu Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A).

Intenția noastră este, și a fost încă din 2014,  de a sesiza abuzurile asupra proprietarilor de câini și a sănătății publice, prin condiționarea vaccinului antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării și a înregistrării contracost în  R.E.C.S-C.M.V.

     Prin urmarestăpânii de câini care nu-și permit să plătească pentru implantarea microcipului și înregistrare, nu vor putea beneficia nici de vaccinul gratuit și obligatoriu pentru câinii lor. Se recurge astfel la o formă de șantaj asupra proprietarilor, în care dacă vor să obțină aceste drepturi gratuite, trebuie să plătească sumele respective.

Facem precizarea că vaccinul și manopera  sunt realizate din fondurile de la buget și fonduri europene, tocmai pentru a încuraja vaccinarea antirabică, ca  parte a acțiunilor de protecție națională.

Acțiunea anuală de vaccinare se desfășoară în luniile octombrie-februarie, iar toți cetățenii deținători de animale trebuie să primească aceste servicii gratuit și nediscriminatoriu între mediul  rural și cel urban.

Lipsa informării cetățenilor despre treburile de interes național este o abatere constituțională.

Înființarea R.E.C.S este abuzivă, inutilă, fără licitație publică și creată  la un preț astronomic.

Sunt 2 registre, gratuite: Registrul Agricol și Registrul ANSVSA – Serviciul Controlul Bolilor.

Medicii veterinari au obligația de a înscrie animalele în toate bazele de date.

Banul înaintea sănătăţii publice” este denumirea acestei manipulări  naționale.

În consecință, susținem că acțiunea de condiționare a obținerii unui drept gratuit, în speță, vaccinarea antirabică, de plata unei taxe pentru un alt serviciu, este neconstituțională.

       Ordinul 1/2014 al ANSVSA –NU- poate fi superior Legii 42/2004 Sanitar Veterinare!!

ART.1  Apărarea sănătăţii animalelor, protecţia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om […] constituie o problemă de stat și o îndatorire pentru toți locuitorii țării.

ART. 3 Statul sprijină activitatea de apărare a sănătăţii animalelor, de supraveghere, prevenire şi control al bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico-materiale necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor din domeniul sanitar veterinar.

Asociaţia R.E.A.D.C. invită asociațiile interesate, entitățile mass-media și toți iubitorii de animale responsabili care doresc să ne susţină și să se implice în lupta împotriva raptorilor din sistemul bugetar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata