RADET vrea să se modernizeze în 12 ani

Mărețul proiect de reabilitare a conductelor RADET din Bucureşti ar putea începe în acest an, însă s-ar putea desfășura pe mai bine de 12 ani. O lucrare care se face cu paşi mici, dar cu costuri destul de mari.

Înițial, se vor acorda 327 de milioane de lei pentru lucrări pe aproape 32 de kilometri de conducte ale sistemului de termoficare.

Acest lucru reprezintă faptul că reabilitarea unui metru de conductă costă peste 2.000 de euro. Însă, tot acest proiect de reabilitare presupune intervenţii asupra a 500 de kilometri de reţea de termoficare. Numai lucrările la acest prim lot de 32 de kilometri ar urma să dureze 2 ani.

Primăria Capitalei declară că la început se va interveni în zonele în care sunt pierderi mari de căldură şi promite că, în fiecare an, nivelul acestora va fi diminuat cu 90% graţie lucrărilor efectuate. Doar că, autorităţile par să nu bage în seamă o problemă.

Primăria preciează că va accesa şi fonduri europene nerambursabile pentru reparaţii, însă ulterior fuziunii dintre RADET şi ELCEN. Or, acestă fuziune nu a avut loc până acum, ceea ce pune sub semnul întrebării finanţarea europeană.

RADET ar avea nevoie de 800 de milioane de euro pentru a se moderniza, pentru a-şi schimba sistemele foarte vechi.

Pierderile tehnologice anuale se apropie de 32%, adica aproape o treime: asta inseamna intre 1,3 si 1.5 milioane de gigacalorii in fiecare an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata