Radu Gheţea (ARB): Din 18 iunie începe verificarea calităţii activelor din bănci

Autoritățile de supraveghere bancară vor începe, miercuri, acțiunea de verificare a calității activelor din băncile comerciale, pe baza metodologiei europene, a anunțat, marți, președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea.

‘Înțeleg preocuparea Băncii Naționale de a verifica calitatea activelor bancare. Începând de mâine, și nu cred că fac o divulgare a unui mare secret, cel puțin la banca la care lucrez eu, ca să nu vorbesc despre alte bănci, începe verificarea calității activelor în conformitate cu modalitatea stabilită de Autoritatea de Supraveghere Europeană.

Cu manualele BCE va fi verificată calitatea activelor băncilor din România, bănci cu risc sistemic.

CEC este o bancă cu risc sistemic, are o cotă de piață de aproape 8%. Am emoții pentru mâine, pentru că este altceva, o altă verificare, cu alte instrumente cu care se măsoară activitatea și, în general, când se desfășoară astfel de lucruri, se încheie cu niște recomandări sau cu niște concluzii: mai trebuie să faceți provizioane sau mai trebuie să mai aduceți capital.

Fiecare, indiferent de cine este acționarul, este îngrijorat, ca CEO sau ca președinte. Sigur, cu atât mai mult, când ai un acționar care este statul român, deciziile privind majorarea capitalului se iau cu viteză mai redusă. Să nu anticipăm, să vedem care va fi rezultatul acestei verificări la noi și la alte câteva bănci din sistem’, a spus Ghețea.

Verificarea calității activelor din sistemul bancar se va derula în contextul programatei preluări, în noiembrie 2014, de către Banca Centrală Europeană a rolului de autoritate de supraveghere în sistemul bancar european.

‘Din noiembrie 2014, BCE își va asuma rolul de bancă centrală de supraveghere unică, dacă totul va merge conform masterplanului. Grupul de supraveghere ar urma să aibă 1.000 de persoane, care vor lucra separat și vor rămâne în sediul vechi al băncii.

BCE va putea supune supravegherii directe orice altă bancă, folosind personal al BCE și al autorității naționale competente’, a explicat Cristian Bichi, șeful Direcției de Gestionare a Riscurilor din BNR, în conferința Uniunea Bancară Europeană.

Prin înființarea unei Autorități Europene de Supraveghere se urmărește separarea funcției de politică monetară de cea de supraveghere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

active banciRadu Gheteasistemul bancar
Comentarii (0)
Adaugă comentariu