Radu Mazăre, interceptat în timp ce ameninţă funcţionari din primărie

9

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost interceptat de procurori în timp ce purta o discuţie cu viceprimarul Decebal Făgădău, în care Mazăre îi ameninţa pe funcţionarii din primărie, fiind nemulţumit de problemele apărute în aprobarea documentelor necesare proiectului privind construcţia unui cartier de locuinţe sociale de către firma Shapir Structures SRL, deţinută de omul de afaceri Avraham Morgenstern.

„(…) pe fondul unor discuţii între Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham legate de dorinţa acestuia din urmă de a câştiga contractul de execuţie a campusului social, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a acţionat în vederea câştigării încrederii reprezentantului societăţii Shapir. În acest sens a dorit să îi demonstreze că, având în vedere autoritatea şi eficienţa sa în cadrul Primăriei Constanţa, el este persoana cu care trebuie să trateze în cazul în care urmăreşte să încheie contracte cu autorităţi subordonate primăriei. Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ştefan cu viceprimarul în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir”, se arată în referatul DNA.

FĂGĂDĂU DECEBAL: Bună dimineaţa domn primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Salut! Asta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?

FĂGĂDĂU DECEBAL: Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Da… Ă… Cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (n.n. Morgenstern Avraham) aici…(Neinteligibil)

FĂGĂDĂU DECEBAL: Nicoleta Constantin.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?

FĂGĂDĂU DECEBAL: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Domnu Avi… Îl ştii pe domnul Avi?

FĂGĂDĂU DECEBAL: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Face drumurile şi face blocurile… !

FĂGĂDĂU DECEBAL: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce este o problema asta? De ce…

FĂGĂDĂU DECEBAL: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă?

FĂGĂDĂU DECEBAL: Păi…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — Sau este o problemă ?

FĂGĂDĂU DECEBAL: — Nu ştiu, dar… credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea şi ulterior ca o persoană folosită de primarul Mazăre în relaţia cu Morgenstern Avraham).
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!

FĂGĂDĂU DECEBAL: — Ştiu, ştiu…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — Da?

FĂGĂDĂU DECEBAL: — Şi pierde bani!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN:—Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…

FĂGĂDĂU DECEBAL: — (Neinteligibil) Vreau să vă zic..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…

FĂGĂDĂU DECEBAL: — Corect!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — Nici… (n.n. înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face! (n.n. cei doi vorbesc concomitent)

***
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism… şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact…
FD: — Cel mai bine aşa, da domnule primar!

MAZĂRE RADU ŞTEFAN:—Da?
FD: — Da, da! Bine…

MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — Bine, deci vine mister Avi la tine, da?
FD: — Da!

MAZĂRE RADU ŞTEFAN: — (n.n. vorbeşte în engleză „Of time (neinteligibil), mister Făgădău?”) Ok! Bine, merci!
FD: — Bine. Să trăiţi! O zi bună!’ (f. 187-188, vol.1)
***

Procurorii mai arată că, din verificarea site-ului Primăriei Constanţa, a rezultat că în aceeaşi zi a fost emisă autorizaţia din 19.07.2011 având ca obiect „modificare proiect aprobat cu a.c. în 12.11.2008, construire ansamblu de locuinţe ieftine pentru tineri, organizare de şantier şi racorduri utilităţi — etapa VIII blocurile 9 ,10 şi 11 p+9et în Ansamblul Baba Novac program municipal de construire locuinţe ieftine, conform HCLM 613/2007 şi HCLM 340/2008 faza I: construire bloc bn 9 investiţie SC Shapir Structures SRL”.

Radu Mazăre este urmărit penal de procurorii DNA sub acuzaţia că ar fi primit 175.000 euro mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru ca firma acestuia din urmă, Shapir Structures SRL, să câştige un proiect privind construirea de locuinţe sociale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News