Creșteri semnificative în procesarea cărnii după reducerea TVA
Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 24% la 9% pentru produsele alimentare a generat o creștere considerabilă, de până la 25%, în sectorul procesării cărnii în acest an comparativ cu anul anterior. Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC), a subliniat aceste aspecte într-o conferință de presă desfășurată marți.
Detalii despre creșterile de prețuri
Timiș a menționat că, în perioada mai-iulie, s-au observat creșteri semnificative ale prețurilor pentru diverse tipuri de salamuri. Astfel, salamul crud uscat a avut o majorare de 14,9% în iunie și 25,8% în iulie față de luna mai. De asemenea, alte specialități au crescut cu 6,3% și respectiv 13,7% în aceleași luni.
Impactul asupra bugetului statului
Președintele ARC estimează că reducerea TVA va conduce la o creștere a veniturilor bugetare pe măsură ce comportamentul pieței se va adapta noilor condiții. Timiș afirmă că efectele acestei măsuri vor fi resimțite nu doar printr-o industrie consolidată dar și printr-un consum mai ridicat din partea populației.
Domeniul cărnii de porc afectat
În ciuda acestor evoluții pozitive pentru anumite segmente ale pieței carnii, Timiș a evidențiat dificultățile întâmpinate de industria cărnii de porc. Aceasta s-a confruntat cu scăderi drastice ale prețurilor din cauza embargoului impus Rusiei asupra importurilor agroalimentare occidentale.
(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)