Răducu (MFE): Legile privind achiziţiile publice trebuie adoptate până în 18 aprilie; în caz contrar, riscăm infringementul

România este obligată să transpună Directiva Europeană privind achiziţiile publice până în data de 18 aprilie, în caz contrar riscăm declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, iar proiectele europene pentru care se vor realiza achiziţii publice pe vechea procedură vor suferi corecţii financiare cuprinse între 5% şi 100% din valoarea proiectului, a declarat, marţi, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

„Comisia Europeană a emis o Directivă în 2014 care trebuie aplicată în legislaţia naţională începând din 18 aprilie 2016. De la această dată, pe fonduri europene şi, în general, pe toate fondurile publice, achiziţiile se fac în conformitate cu legislaţia naţională, armonizată cu Directiva Europeană. Deci, orice achiziţie publică trebuie să se realizeze după această directivă. În cazul în care nu se armonizează legislaţia, există situaţia începerii unei acţiuni de infringement pentru nerespectarea directivelor europene. În ceea ce priveşte fondurile europene, situaţia este mai dificilă pentru că există acele corecţii financiare pentru nerespectarea achiziţiilor publice. Din start, dacă am continua să nu respectăm această directivă, deci dacă am merge pe OUG 34, înseamnă că proiectele vor avea automat corecţii financiare. Aceste corecţii financiare merg de la 5% la 100%”, a explicat Aura Răducu.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, orice achiziţie lansată în SEAP începând cu 18 aprilie trebuie să urmeze această nouă procedură.

„În această situaţia, am solicitat Parlamentului să accelereze aprobarea acestui pachet legislativ privind achiziţiile publice”, a subliniat Răducu.

În prezent, pachetul de patru legi care transpun în legislaţia naţională Directiva privind achiziţiile publice se află în Comisia de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata