Răducu (MFE): Ne-am gândit la crearea unui sistem de management al programelor operaţionale finanţate din fonduri europene

Crearea unui sistem de management al programelor operaționale finanțate din fonduri europene pentru beneficiari este viziunea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) pentru perioada următoare, a declarat, marți, ministrul de resort, Aura Răducu, într-o conferință de presă.

„Ne-am gândit la o viziune de utilizare a programelor și fondurilor europene, respectiv crearea unui sistem de management al programelor operaționale finanțate din fonduri europene clar, transparent și accesibil beneficiarilor în așa fel încât să obținem un impact real asupra dezvoltării României. Îmi doresc ca acest sistem sa țină cont de lecțiile învățate și greutățile pe care le-am avut până acum astfel încât noul sistem sa fie mai flexibil, mai aproape de beneficiar”, a spus Răducu.

Printre obiectivele sale se numără îndeplinirea condiționalităților ex-ante pentru atragerea fondurilor în perioada 2014-2020, transparența totală a implementării programelor și proiectelor europene, sprijinirea beneficiarilor de proiecte finanțate prin fonduri europene și închiderea programelor operaționale 2007-2013.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, prezintă marți, într-o conferință de presă, obiectivele pentru anul viitor și activitatea pe care a desfășurat-o până în prezent.

Potrivit datelor publicate pe site-ul MFE, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană era de 11,3 miliarde euro, în data de 7 decembrie, însemnând o absorbție a fondurilor europene de 60%, în timp ce rambursările totalizau 10,9 miliarde euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013.

Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 596,5 milioane euro, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice — 250,1 milioane euro, Programul Operațional Sectorial Transport — 151,4 milioane euro și Programul Operațional Sectorial Mediu — 63,2 milioane euro.

Procentul cel mai mare al absorbției era, la 7 decembrie, la Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative — 88%, ceea ce înseamnă declarații de cheltuieli în valoare de peste 183,7 milioane euro. Poziția a doua este ocupată de Programul Operațional Asistență Tehnică — 73% (123,8 milioane euro), iar următoarele locuri de Programul Operațional Regional — 64% (2,5 miliarde euro), Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice — 64% (1,63 miliarde euro), Programul Operațional Sectorial Transport — 61% (2,62 miliarde euro), Programul Operațional Sectorial Mediu — 58% (2,5 miliarde euro) și Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 49% (1,71 miliarde euro).

Termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari este 31 decembrie 2015, iar transmiterea la Comisia Europeană și la Autoritatea de audit a ultimei aplicații de plată intermediară trebuie făcută până la 30 iunie 2016.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, declara în 10 decembrie că absorbția ar putea ajunge la 70% pe cadrul financiar 2007-2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata