Rădulescu: Deblocarea subvenţiilor din zootehnie şi acreditarea măsurilor de sprijin pentru 2010, urgente la agricultură

Promovarea actelor normative pentru deblocarea subventiilor din zootehnie si acreditarea masurilor de sprijin in agricultura la Comisia Europeana (CE) pentru anul 2010 sunt primele masuri care ar trebui luate de viitorul sef al Agriculturii, considera ministrul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru pentru portofoliul Agriculturii, Adrian Radulescu.

“Deblocarea subventiilor alocate crescatorilor de bovine si ovine, acreditarea la Bruxelles a masurilor de sprijin in agricultura pentru anul 2010, in conditiile in care ajutoarele de stat nu mai pot fi acordate de anul viitor, sunt prioritati la Ministerul Agriculturii.

Este vorba de gasirea unor noi forme de sprijin pentru acordarea subventiilor la dobânda, la legea asigurarilor, pentru inlocuirea subventiei la lapte, dar si inlocuirea subventiei pe cap de animal, in cazul porcinelor cu cea pentru bunastarea animalelor”, a declarat Adrian Radulescu.

Acesta a precizat ca agricultura se afla intr-o situatie critica, nu are un buget, iar pe partea de subventii nu s-a facut aproape nimic. “Cred ca este o adevarata sinucidere ca am acceptat aceasta propunere de preluare a portofoliului Agriculturii, un gest iresponsabil, mai ales ca sectorul nu are un buget clar, iar pe partea de subventii nu s-a facut aproape nimic.

Cred ca va fi o greseala daca acest guvern nu va trece de plenul Parlamentului deoarece România are nevoie sa fie guvernata in aceasta perioada. Agricultura este cel mai afectat sector din cauza acestor decizii politice, unde vor fi pierderi foarte mari mai ales ca inca nu am facut demersuri pentru formele de sprijin acceptate de CE din 2010”, a spus Radulescu.

Acesta a dezmintit informatiile aparute in presa care il plasau ca membru al PD-L si motivul propunerii in cabinetul Croitoru. “Nu am facut parte si nici nu fac parte din vreun partid politic desi s-a vehiculat acest lucru in ultima perioada. Simpatizez cu o anumita grupare politica, dar sunt independent. Ca presedinte al Ligii Producatorilor Agricoli din România am lucrat cu oameni din toate partidele politice.

În agricultura sunt din toate culorile politice, singurul lucru care ne uneste este productia agricola”, a precizat Adrian Radulescu. Potrivit fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, Radulescu ar trebui sa cunoasca foarte bine domeniul, mai ales ca a fost presedintele unei organizatii profesionale din sector.

“Cred ca Adrian Radulescu ar trebui cunoasca foarte bine acest domeniu, mai ales ca a plecat din postura sef de cabinet al unui alt fost ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos si mereu a avut functii vizibile legate de acest domeniu. Din pacate, cei care vin in aceasta functie au incercat sa isi promoveze profesia sau afacerea proprie nu sa conduca eficient un minister”, a declarat Ilie Sârbu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata