Raiffeisen Bank isi va reevalua operatiunile din Romania

Raiffeisen Bank International (RBI) trebuie să-şi reevalueze operaţiunile din România, după ce Guvernul a impus în decembrie o nouă taxă pe bănci,iar Raiffeisen deţine 8,97 miliarde de euro, sau aproximativ 6% din activele sale în România.

Potrivit reprezentanţilor RBI, impactul noii taxe încă nu poate fi determinat. „Va trebui să reevaluăm România”, a anunţat Johann Strobl în raportul anual al RBI.

Autorităţile de la Bucureşti au adoptat, în decembrie 2018, Ordonanţa 114 care prevede taxarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.

Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria,  care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România,considera analistii.

„Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţinem cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca”, a declarat recent Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

Sistemul bancar din România va avea de suferit din cauza recent introdusei ”taxe pe lăcomie”, care va afecta semnificativ solvabilitatea şi profitabilitatea băncilor şi va înrăutăţi situaţia acelora mai slabe, a avertizat Comisia Europeana.

Pe baza analizelor preliminare, taxa va pune probabil la grea încercare stabilitatea financiară, afectând semnificativ solvabilitatea şi profitabilitatea băncilor şi va înrăutăţi şi mai mult situaţia băncilor mai slabe si este extrem de pro-ciclică şi ridică temeri legate de calibrare, deoarece inhibă mecanismul de stabilire a preţului în sectorul bancar.

Impactul asupra profitabilităţii sectorului bancar pare să fie mult mai ridicat decât în alte state din UE.   Gradul de intermediere financiară în România este în prezent la cel mai scăzut nivel din UE. Mai mult, taxa va afecta probabil şi creditarea, va reduce flexibilitatea politicii monetare şi va limita mecanismul său de transmisie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata