Raiffeisen: „Guvernul Ungariei se joacă cu focul” introducând taxa pe bănci

„Ungaria se joacă cu focul” continuând planurile de introducere a taxei pe bănci, a avertizat şeful RaiffeisenZentralbank (RZB), Walter Rothensteiner, într-un interviu acordat cotidianului austriac „Austrian Times”.

Ministrul Economiei din Ungaria, György Matolcsy, a declarat, după întâlnirea de luni cu omologul său austriac, Reinhold Mitterlehner, că partidul său, Fidesz, va grăbi introducerea taxei asupra instituţiilor financiare.

Guvernul maghiar vrea să impoziteze instituţiile de creditare cu 0,45 la sută din activele nete ale băncilor care operează în ţară, inclusiv Erste Bank şi Raiffeisen International (RI), deţinută de RZB.

Rothensteiner a făcut apel la autorităţile din Austria şi Uniunea Europeană pentru a se asigura că Ungaria ‘nu exagerează’. ‘Guvernul Ungariei se joacă cu focul’, a afirmat şeful RZB.

Şi Herbert Stepic, şeful Raiffeisen International, divizia ce regrupează operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale grupului austriac RZB, a avertizat că taxa va pune ‘sub o presiune masivă’ instituţiile de creditare.

Andreas Treichl, şeful celeilalte mari bănci austriece care activează în Ungaria, Erste Bank, a declarat că ‘nu este foarte fericit’ în privinţa intenţiilor Guvernului maghiar de a introduce o taxă pe bănci.

‘Sunt de acord că sectorul financiar trebuie să-şi aducă contribuţia la rezolvarea problemelor de deficit bugetar, dar cred că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să arbitreze această problemă”, a explicat Andreas Treichl.

Băncile austriece sunt printre cei mai mari investitori din Europa Centrală şi de Est (CEE). Ungaria este una dintre puţinele ţări europene care nu au injectat bani publici în bănci în timpul crizei financiare mondiale, spre deosebire de Austria, care a acordat instituţiilor de creditare aproximativ şase miliarde de euro în 2009. Austria intenţionează să introducă în 2011 o taxă de solidaritate asupra băncilor, încercând să obţină venituri supliemntare anuale de 500 milioane de euro.

Ministrul Economiei din Ungaria, Gyorgy Matolcsy, a declarat luni, la postul public de televiziune ‘m1’, că FMI şi UE şi-au exprimat temerile privind noua taxă ce va fi impusă în sectorul financiar, prin care Guvernul de la Budapesta vrea să genereze venituri suplimentare de 200 miliarde de forinţi numai în acest an, şi asupra proiectului de lege prin care va fi redus salariul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei.

În conformitate cu termenii acordului de împrumut convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, în 2010 Ungaria trebuie să reducă deficitul bugetar până la 3,8 procente din Produsul Intern Brut. Ministrul Economiei a reafirmat luni că guvernul va încerca să îndeplinească acest obiectiv, dar prin introducerea unei noi taxe în sectorul financiar.

‘Vom introduce taxa pe bănci, ştim că este o povară fiscală semnificativă, dar ştim, de asemenea, că astfel putem atinge ţinta de deficit de 3,8 la sută din PIB. Fie introducem taxa pe bănci, fie măsuri de austeritate, acestea sunt cele două soluţii’, a afirmat Gyorgy Matolcsy.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă comună cu directorul general al OTP Bank, cea mai mare bancă de retail din Ungaria, premierul Orban a declarat recent că nu este nevoie ca noua taxă pe bănci să fie negociată cu FMI deoarece Guvernul maghiar a informat FMI cu privire la această taxă încă de la început. În plus, Viktor Orban a spus că este deschis să negocieze cu băncile cu privire la evoluţia taxei în următorii ani, însă pentru 2010 lucrurilor vor rămâne aşa cum sunt.

La rândul său, director general de la OTP Bank, Sandor Csanyi, a declarat că noua taxă este incorectă, dar a subliniat că băncile nu au intenţia să transfere costurile asupra consumatorilor. În plus, Sandor Csanyi a precizat că OTP are o profitabilitate solidă ceea ce îi va permite să plătească noua taxă fără a-şi reduce activitatea de creditare.

Citește și
1 Comentariu
  1. Raddu spune

    Bancile oricat de mult tipa ca sunt victime in strategia guvenului, fac bani din bani. Cu alte cuvinte, taxa le va dimininua profiturile, dar nu le vor face neprofitabile.

    Si avand in vedere ca taxele contribuabilor sunt bagate de stat ca ajutor de criza in banci (vezi cazul SUA), sa o lase mai moale cu amenintarile astea mascate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata