Raportul CE pentru România: angajamentul politic insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi

În pofida unor progrese înregistrate de România în anumite domenii, există importante neajunsuri în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), angajamentul politic insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi, indică raportul Comisiei Europene dat publicităţii marţi.

„Per total, în pofida progreselor înregistrate în anumite domenii, evaluarea Comisiei arată existenţa unor neajunsuri importante în eforturile României de a realiza progrese în cadrul MCV. România nu demonstrează un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reformă. Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi „, se arată în raportul dat publicităţii marţi.

Documentul, al patrulea raport anual din cadrul MCV şi al şaptelea după aderarea României la UE dacă se iau în calcul şi rapoartele de etapă, arată că amendamentele la legea privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate pune România într-o (poziţie de) încălcare clară a angajamentelor asumate la aderare.

În conferinţa de presă prilejuită de prezentarea raportului, purtătorul de cuvânt al executivului european Mark Gray a declarat că documentul este unul „obiectiv şi corect”.

Reprezentantul CE a mai spus că „nu este timpul acum să se vorbească de sancţiuni”, apreciind că decizia de luni a Curţii Constituţionale a României oferă o nouă posibilitate pentru ţara noastră pentru a se asigura că repune legea (privind ANI) în linie cu angajamentele asumate la aderarea la UE. „Nu vedem în acest moment nevoia de a suspenda fonduri pentru cele două ţări (România şi Bulgaria – n.r.)„, a spus Gray.

Potrivit raportului, executivul UE cere României să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai adecvate mijloace legale pentru redobândirea atribuţiilor ANI.

În plus, România are de suferit de pe urma lipsei de voinţă la nivelul conducerii sistemului judiciar în ce priveşte cooperarea şi asumarea responsabilităţii în avantajul reformei.

Deşi sunt disponibile soluţii pragmatice în multe cazuri, deseori ele nu sunt aplicate, iar iniţiativele individuale ale magistraţilor, ale asociaţiilor profesionale şi ale societăţii civile încearcă să acopere această lacună. „Comisia cere României să stabilească o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici şi judiciari şi să consolideze angajamentul sistemului judiciar faţă de reformă”, se mai arată în concluziile raportului CE.


Cititi aici  Raportul CE pentru România –  documentul integral


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata