Raportul CE ratează problemele reale ale sistemului judiciar

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) susţine că raportul Comisiei Europene ‘ratează’ probleme reale ale sistemului judiciar, la fel ca şi reforma iniţiată de Ministerul Justiţiei.

Într-un comunicat difuzat miercuri (21 iulie 2010), semnat de preşedintele AMR, Mona Pivniceru, asociaţiile judecătorilor şi procurorilor fac unele precizări cu privire la raportul Comisie Europene.
AMR atrage atenţia că, dacă s-ar adopta soluţia prevăzută în raportul CE privind transferul de judecători de la o instanţă la alta, s-ar aduce grave atingeri principiului inamovibilităţii, limitând una dintre cele mai puternice garanţii ale independenţei şi imparţialităţii justiţiei.

De asemenea, AMR susţine că trebuie luată în serios revizuirea competenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, măsură care ar contribui la degrevarea instanţei supreme a României.
Mona Pivniceru declară că unificarea practicii judiciare este imposibilă în lipsa unui cadru legislativ coerent şi stabil, iar aceasta reprezintă o utopie atâta vreme cât practica ordonanţelor de urgenţă va continua în lipsa situaţiilor de urgenţă care justifică o astfel de legiferare.

În plus, pentru mărirea capacităţii Institutului Naţional al Magistraturii este necesară o finanţare corespunzătoare, pe când bugetul acestei instituţii pe anul 2010 este la jumătate din necesar. În opinia sa, Comisia nu poate analiza în mod critic o decizie a Curţii Constituţionale fără ca aceasta să nu reprezinte un act de ingerinţă în constituţionalitatea unui stat.

Asociaţiile magistraţilor consideră că, pentru înfăptuirea reformei în sistemul justiţiei, este necesară o cooperare strânsă şi constructivă între actorii la nivel politic şi judiciar, însă o asemenea cooperare nu poate avea loc în lipsa unui dialog real şi fără consultarea celor care înfăptuiesc justiţia, iar eforturile individuale ale magistraţilor, ale asociaţilor profesionale şi ale societăţii civile nu au cum să elimine aceste lacune de ordin sistemic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata