Rata inflaţiei va fi, la finele anului 2010, de 8%

Rata inflaţiei va fi de 8 la sută la finele anului 2010, şi de 4,3 la sută în 2011, pe fondul majorării recente a valorii TVA, a declarat marţi (17 august 2010) Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), citând Raportul trimestrial privind situaţia macroeconomică a României, întocmit de specialiştii instituţiei bancare.

‘După majorarea recentă a TVA-ului cu 5 puncte procentuale, la 24 la sută, am revizuit în sens ascendent estimarea noastră privind rata inflaţiei de la finele anului 2010, de la,8,5 la sută, la aproximativ 8 la sută. Scenariul nostru indică existenţa unor efecte de runda a doua relativ limitate pe care majorarea de TVA le va induce asupra preţurilor de consum în condiţiile declinului puterii de cumpărare a populaţiei şi stabilităţii leului.

Anticipaţiile inflaţioniste ale populaţiei joacă un rol cheie în contextul propagării efectelor induse de recenta majorare a TVA-ului. Modelul nostru arată o deteriorare a anticipaţiilor inflaţioniste ale consumatorilor la cel mai înalt nivel din trimestrul IV 2008, după anunţul efectuat la finalul lunii iunie de creştere a TVA-ului’, a subliniat Anghel.
Acesta a adăugat că ţinta de inflaţie ar fi fost atinsă la ora actuală dacă n-ar fi existat recenta majorare de TVA. ‘Dacă n-am fi avut această majorare de TVA, ţinta de inflaţie ar fi fost atinsă. Fără majorări de taxe şi impozite credem că ne vom atinge ţinta de inflaţie propusă’, a precizat oficialul BCR.

Estimările BCR privind rata inflaţiei vorbesc despre o valoare de 8 la sută, la finele anului 2010, de 4,3 la sută în 2011 şi de 3,1 la sută, la sfârşitul lui 2012. ‘Inflaţia s-a înscris pe un trend uşor ascendent în trimestrul al II-lea, ajungând la 4,4 la sută, la finele lunii iunie. Combustibilii şi medicamentele au fost principalii factori care au determinat creşterea preţurilor produselor nealimentare în perioada aprilie-iunie.

Preţurile produselor alimentare au rămas practic nemodificate în lunile mai şi iunie, deşi unele preţuri volatile (legume şi fructe) au înregistrat creşteri importante la nivel lunar’, se menţionează în raportul citat. BCR a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, Raportul Macroeconomic – România – ‘Momentul adevărului’, întocmit de către colectivul instituţiei bancare, secţia Cercetare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata